Podnio krivičnu prijavu
571

Forto: Domovi zdravlja KS nabavili rentgen aparate bez tendera, budžet oštetili za 100.000 KM

I. S.
Premijer KS Edin Forto (Screenshot: Facebook)
Premijer KS Edin Forto (Screenshot: Facebook)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je objavio video u kojem objašnjava kako u Domovima zdravlja KS postoje dva rentgen aparata koja su plaćena po vrtoglavoj cijeni. Da stvar bude apsurdnija, oni se gotovo i ne koriste.

Utvrđeno je da su aparati kupljeni po cijeni od 150.000 KM, a tender prethodno nije bio objavljen.

"U Domovima zdravlja KS zatekli smo dva rentgen aparata, a svaki od njih je plaćen po 150.000 KM bez PDV-a. Nabavljeni su tako što je preskočena standardna procedura javne nabavke. Nije bio tender pa da se firme jave nego je direktno pozvana samo jedna firma. S tom firmom je u roku od dva dana zaključen ugovor. Ona je isporučila te rentgen aparate po ovoj cijeni", rekao je Forto.

Kazao je da se ovo desilo krajem prošle godine dok je zdravstvenim sistemom harao drugi talas zaraze.

"Ovo se desilo u novembru 2020. godine. Zanimljivo je da su ti rentgen aparati nabavljeni u drugom talasu kada je bila velika napregnutost zdravstvenog sistema. Moglo se razumjeti da se nabavlja po hitnoj proceduri s jednim dobavljačem jer ljudi umiru. Vrlo se teško boriti i aparati su potrebni", navodi on.

Problem je u tome što je jedan aparat otvoren nakon relativno dugog vremenskog perioda, dok drugi naprosto stoji.

"Jedan aparat je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nije nikad, on stoji spakovan u ćošku jedne prostorije. Dakle, opravdali su ovu vrstu nabavke hitnošću, a onda se ispostavilo da nije bilo toliko hitno", pojašnjava Forto.

Uporedio je cijenu sa sličnim rentgen aparatom koji se nalazi u drugom Domu zdravlja i potpisao krivičnu prijavu.

"Malo smo se raspitali i istražili. Drugi Dom zdravlja, van Kantona Sarajevo, je nabavilo rentgen gotov identičnih tehničkih karakteristika po 60.000 KM nižoj cijeni. Suštinski, koristeći se hitnošću postupka i pandemijom kao izgovorom budžet KS je oštećen za 100.000 KM. Nisu imali odobrenje Upravnog odbora niti kantonalnog Kriznog štaba. Jednostavno su odlučili nabaviti skupe aparate i manje-više ih koristiti. Imajući u vidu da se s ovakvim stvarima srećemo često, potpisat ću krivičnu prijavu protiv odgovornih lica. Molim Tužilaštvo da kaže da li oni ovo vide kako sam ja upravo vidio", zaključio je on.