O sankcijama SAD-a
191

Forto: BiH je oteta država u kojoj institucije služe grupi pojedinaca

V. K.
Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Naše stranke Edin Forto na današnjoj konferenciji za medije koju su organizovali SDP, NiP i NS komentirao je aktuelnu političku situaciju u državi i sankcije Sjedinjenih Američkih Država pojedincima iz BiH.

Forto se naročito osvrnuo na američke sankcije koje je administracija ove države nametnula bivšem prvom čovjeku Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću i nizu drugih pojedinaca.

"Ovi detalji kojih smo bili svjesni predstavljaju grčevitu borbu za opstankom u institucijama BiH koje su kidnapovane u prethodnom periodu. Ovo najbolje pokazuje da ovo više nije borba za opstankom na vlasti već borba manje grupe pojedinaca za opstankom na slobodi", rekao je Forto.

Poručio je kako se Bosna i Hercegovina suočava sa definicijom pojma oteta država.

"Oteta država je ona u kojoj institucije služe manjoj grupi ljudi, a ne građanima. Svi detalji koji izlaze na vidjelo ukazuju na to. Ako postoji administracija koja je prijateljski nastrojena prema BiH i za to da se država jača, prebacuju ovlasti na nivo BiH i da idemo u EU i NATO integracije to je američka. Ne mogu pomisliti da bi naveli onakve stvari da nisu sto posto pouzdane", mišljenja je Forto.

Na kraju, predsjednik Naše stranke je naglasio kako je pred strankama Trojke borba da se institucije vrate građanima kojima i pripadaju.