LDS
0

Formirati vlast koja će osigurati kandidatski status BiH na putu u EU

FENA
Predsjedništvo Liberalno-demokratske stranke BiH (LDSBiH) razmatralo je na sjednici u subotu trenutnu unutrašnjopolitičku situaciju u BiH i u vezi s tim konstatiralo da je nuđenje platforme na bazi političkih principa koju je pripremio SDP, kao stranka sa najvećim brojem dobijenih glasova, odgovoran, pravilan i dobrodošao potez.

Ohrabrenje predstavlja i brzo prihvatanje ove platforme od Narodne stranke radom za boljitak i Hrvatske stranke prava, kao i najava saglasnosti koju je uputila Stranka demokratske akcije, čime bi konačno počelo formiranje vlasti.

"U trenutku kada BiH prijeti suspenzija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom i isključenje iz Vijeća Evrope zbog nepoštivanja sudske presude u slučaju Sejdić i Finci, naš prvi susjed Crna Gora dobija kandidatski status. Ove činjenice najbolje ilustruju nedostatak kvaliteta, odgovornosti, te trenutnog kapaciteta i sposobnost političkih elita u BiH", navodi LDS u saopćenju za javnost.

Vrijeme je da se shvati, ističu iz LDS-a, da ključno pitanje BiH nije sastav vlasti, nego kvalitet rješenja i spremnost za preuzimanje odgovornosti i obaveza prema građanima BiH i njihovoj sudbini.

Ključna pitanja ove zemlje su poštivanje sudskih odluka, posebno presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, sistematsko saniranje šteta nastalih poplavama i hitno donošenje odgovarajućih budžeta na svim nivoima radi saniranja stanja i otvaranja perspektiva za sve ljude u BiH.

"U okviru vlastitih kapaciteta i mogućnosti, i uz nastavak podrške sestrinskih liberalnih evropskih stranaka, LDS će nastaviti promociju hitnog i suštinskog približavanja euroatlanskim i europskim integracijama i pružati svaki vid podrške političkim snagama koje žele i mogu osigurati neophodne suštinske promjene u zemlji", ističe se u saopćenju.