{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Formiranje vlasti se mora ubrzati"

S
27.1.2011. u 14:39
0
2
"Formiranje vlasti se mora ubrzati"
0
"Formiranje vlasti se mora ubrzati"
Tempo formiranja vlasti je neprihvatljivo spor, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, kada se danas susreo sa vršiocem dužnosti predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH Adnanom Bašićem u Sarajevu.
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko naglasio je da se pregovori o formiranju koalicije moraju hitno ubrzati, te da stranke moraju okončati postojeći zastoj.

"Političari su od birača dobili mandate da upravljaju ovom zemljom. Oni gube vrijeme igrajući igre moći, kada bi trebali početi sa rješavanjem pitanja koja postaju urgentnija svakim danom: borba protiv kriminala i korupcije, ekonomski oporavak i povratak na program reformi za integraciju u EU i NATO", rekao je Inzko.

Visoki predstavni i specijalni predstavnik EU Inzko je rekao vršiocu dužnosti predsjedavajućeg Bašiću da je međunarodna zajednica spremna da pomogne, ali da međunarodna zajednica ne može formirati vlasti umjesto bh. političara.

"Oni moraju pokazati odgovornost, odlučnost i spremnost za kompromisna rješenja, kao u svakom demokratskom, višestranačkom sistemu", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Konstatirajući da je BiH već ratifikovala Konvenciju UN-a o pravima osoba sa invaliditetom 18. decembra 2009, visoki predstavnik i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Zastupničkog doma su razgovarali o zastoju u implementaciji ove Konvencije, saopšteno je iz OHR-a.

"Osim uspostavljanja Vijeća za osobe sa invaliditetom – čiji članovi, međutim, još uvijek nisu imenovani - nadležna državna ministarstva su uradila malo po ovom pitanju. Ohrabrujem nove vlasti, kada budu uspostavljene, da ovo pitanje stave na dnevni red."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: