BiH
2

Formira se nova komisija za tekst himne BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH usvojila je danas Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. januara do 31. decembra 2011. uz preporuku Predstavničkom domu da ovaj izvještaj usvoji.

Uz zaključak da je podnesena u skladu s Poslovnikom podržana je i Predstavničkom domu proslijeđena na razmatranje poslanička inicijativa Nermine Ćemalović.

Inicijativom se traži donošenje odluke domova kojom će se zadužiti Vijeće ministara BiH da putem nadležnog ministarstva osnuje komisiju za izbor teksta himne BiH.

Komisiju bi trebali sačinjavati predstavnici oba doma PSBiH, kulturni i javni radnici, dok bi komisija nakon konstituiranja donijela poslovnik, plan rada, provela javni konkurs, izabrala najbolje rangirani tekst i utvrdila prijedlog teksta državne himne.

U inicijativi se predviđa da bi nakon toga Vijeće ministara BiH trebalo pripremiti i u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj himni BiH.

Zbog neprisustva predlagača s dnevnog reda sjednice skinut je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH čiji su predlagači poslanici Ismeta Dervoz, Mirsad Đugum, Adnan Bašić i Emir Kabil, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.