Predstavnički dom PSBiH
1

Usvojen Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka, koji su predložili poslanici Nermina Zaimović-Uzunović i Niko Lozančić.

Predloženim zakonom se, između ostalog, predviđa da ukupan iznos dobrovoljnih priloga fizičkog lica jednoj političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 10.000 KM u kalendarskoj godini; ukupan iznos dobrovoljnih priloga pravnog lica jednoj političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 50.000 KM u kalendarskoj godini, a ukupan iznos koji član političke stranke uplati na ime stranke u toku jedne kalendarske godine ne može prelaziti iznos od 15.000 KM, što uključuje i članarine.

Nije prihvaćen Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Nermina Zaimović-Uzunović i Niko Lozančić.

Prije izjašnjavanja o samom zakonu poslanici su se izjasnili i o nekoliko uloženih amandmana, ali ni oni nisu podržani.

Poslanici nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH razmatra po hitnom postupku, pa će biti razmatran u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Nakon što komisija Kolegija nije postigla saglasnosti o Izvještaju o radu Pravobranilaštva BiH za 2011. godinu poslanici nisu prihvatili ovaj izvještaj.

Nije prihvaćena ni inicijativa poslanice Nermine Ćemalović za donošenje odluke domova kojom će se zadužiti Vijeće ministara BiH da, posredstvom svog nadležnog ministarstva, osnuje komisiju za izbor teksta himne BiH, u kojoj će biti predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH te kulturni i javni radnici.

Na usaglašavanje Kolegiju upućen je zaključak Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava kojim se traži od Predstavničkog doma PSBiH da mandat ove komisije produži do kraja mandata ovoga saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici se danas nisu izjašnjavali o Prijedlogu odluke za imenovanje članova Vijeća nacionalnih manjina BiH nego je materijal vraćen nadležnoj parlamentarnoj komisiji koja treba sačiniti novi prijedlog odluke, uzimajući u obzir primjedbe i sugestije iznesene tokom današnje rasprave.