Fotografijom kroz gradove BiH
0

Fojnica okovana snijegom i obasjana zvijezdama

Sarajevo-x.com
(Foto: Adnan Bubalo )
Građani Fojnice ovih se dana suočavaju sa najtežom zimom u višestoljetnom postojanju ovog grada podno planine Vranice. Kako su nam rekli naši sagovornici, uprkos proglašenju elementarne nepogode, svi putevi prema okolnim selima su prohodni.

Fojnica je gradić u srednjoj Bosni koji je oduvijek privlačio pažnju mnogih ljudi iz različitih razloga. Neki su u ovaj grad ispod planine Vranice dolazili radi ljekovitih termalnih voda kojima obiluje, drugi su dolazili da uživaju u Prokoškom jezeru, slapovima Kozice, ali i da obiđu franjevački samostan.

Ovih dana Fojnica se, kao i mnogi gradovi u BiH, suočava sa niskim temperaturama i snijegom, zbog čega je u ovoj općini proglašeno stanje elementarne nepogode.

"Kada je u pitanju proglašeno stanje prirodne nepogode izazvano ogromnim sniježnim padavinama, mogu dodati da je situacija u Fojnici kao mjestu sa izrazito planinskom klimom i velikim padavinama u okolnim selima, ove godine na izrazito zavidnom nivou. Sve ulice su prohodne, snijeg je potpuno uklonjen iz užeg jezgra grada, pješaci se kreću po trotoarima, a također, što je veoma važno, putne komunikacije do svih sela u općini Fojnica su uspostavljene", kaže Adnan Bubalo.

Fra Franjo Miletić se sjeća da je slična slična situacija u Fojnici bila za vrijeme održavanja Olimpijade 1984. godine.

"Ne pamtim da je ikada bila prekinuta komunikacija. U Fojnici sam 25 godina i ne pamtim da se snijeg ovoliko dugo zadržao", kazao nam je fra Miletić.