Teška situacija u Foči
0

U Zavajitu trudnica čeka transport

SRNA
Foča (Foto: SRNA)
Foča (Foto: SRNA)
Na području Foče najteža situacija je u mjestima Zavajit, Meštrevac i Čelebići u kojima živi uglavnom staračko stanovništvo i o nekima od njih nema nikakvih informacija, rekao je Srni Vukola Sekulović, predsjednik Mjesne zajednice Zavajit.

Sekulović je istakao da je snježnim nanosima više od 60 sati potpuno blokiran regionalni put Foča - Čelebići. Taj put povezuje Zavajit, Meštrevac i Čelebići, koje su najudaljenije mjesne zajednice uz crnogorsku granicu.

"Stanje je krajnje alarmantno u oko 13 sela i zaselaka Zavajita, koji su zavijani od Nove godine. Sinoć se iz zaseoka Grdijevići kroz duboke smetove do Zavajita uspjela probiti trudnica Milena Fundup u pratnji muža. Ona u Zavajitu čeka bilo kakav transport do Foče radi ljekarskog pregleda", kaže Sekulović.

On je u stalnoj telefonskoj vezi sa nadležnim opštinskim službama, koje još ne šalju pomoć, a o ovom događaju jutros je obaviješten i Opštinski štab za vanredne situacije.

Sekulović je ispričao da se u Grdijevićima, četiri kilometra udaljenom od centra Zavajit, nalaze nepokretni Bogdan Đukić i Milica Plemić, primaoci socijalne pomoći. On je dodao da je svaki oblik pomoć, od hrane do ogreva, potreban i nepokretnom 45-godišnjem Milovanu Markoviću, koji živi sa 80-godišnjom majkom u Zavajitu.

Prema njegovim riječima, u Zlatnom Boru najugroženiji su ostarjela braća Radojica i Milosav i sestra Milanka Avram.

"Skoro dramatično stanje je i u zaseocima Fališi, Podima, Rudoj Glavici, Radovićima, Markovićima i Orlicama. U zaseoku Kušlić na planini Podhumić jedini stanovnici su 76-godišnji Boško Cvijetić i njegova supruga Persa, za čiju se sudbinu ne zna. Nema vijesti ni o bračnom paru Milojici i Milici Bodirogi, koji su jedini stanovnici zaseoka na obroncima Toholjske planine", priča Sekulović.
Sekulović tvrdi da su sva ova sela i zaseoci zavijani snijegom od kraja decembra prošle godine. 

U opštini Foča juče je proglašeno vanredno stanje elemntarne nepogode, snijeg koji je pao tokom noći zakomplikovao je ionako tešku situaciju.

Komandant Štaba za vanredne situacije Zdravko Krsmanović rekao je da je od četiri magistralna pravca koji povezuju Foču samo prohodan prema Goraždu i dodao da je cilj doći do centara mjesnih zajednica do kojih nisu uslovljeni prohodnošću magistralnih i regionalnih puteva.

Krsmanović je u pisanoj izjavi naveo da su blokirani magistralni pravci prema Nikšiću, Sarajevu i Hercegovini i apeluje da Javno preduzeće "Putevi RS" pojača aktivnosti na čišćenju magistralnih i regionalnih puteva, među kojima je i put Foča - Zavajit - Čelebići.

Prema njegovim navodima, opštinske strukture Foče nemaju informaciju da je neko ugrožen zbog hrane i ogrjeva.