UIO otkrila pokušaj prevare
0

Firma iz Zenice uvozila tepihe iz Turske uz lažne fakture

SRNA
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH otkrila je u carinskoj ispostavi Visoko pokušaj carinske prevare prilikom uvoza većeg broj tepiha iz Turske u BiH, a ukupna vrijednost pokušaja utaje uvoznih dažbina iznosi 50.000 KM.

Iz UIO BiH saopšteno je da je preduzeće iz Zenice u toku septembra 2012. godine, u četiri navrata, izvršilo uvoz raznih tepiha ukupne površene 34.584,09 metara kvadratnih.

Prilikom uvoza u postupku uvoznog carinjenja prijavljena je ukupna vrijednost robe u iznosu od 104.460 eura, na osnovu čega su obračunate i plaćene zakonski predviđene uvozne dažbine.

Posumnjavši u vjerodostojnost fakture koja je pratila uvoz robe, UIO je fakturu poslala na naknadnu provjeru u Tursku koja je dostavila Upravi originalnu fakturu koja je bila prijavljena za izvozno carinjenje iz Turske u iznosu od 237.474 eura.

Tako je naknadnom provjerom utvrđeno da je uvoznik u cilju izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina fakturnu vrijednost robe umanjio za čak 133.014 eura, te je razlika između obračunatih uvoznih dažbina i onih koje su stvarno trebale biti obračunate iznosila 50.000 KM.

UIO je već pokrenula postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, a protiv pravnog lica i odgovornog lica u njemu, pred nadležnim sudom u Zenici, bit će pokrenut prekršajni postupak.

U saopštenju se navodi da će Sektor za provođenje i poštivanje poreskih i carinskih zakonskih propisa u UIO ispitati postojanje i eventualne krivične odgovornosti, a ukoliko odgovornost bude utvrđena izvještaj će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da veliki broj uvoznika pribavlja i prilaže lažne, tj. umanjene fakturne vrijednosti robe prilikom provođenja postupka uvoznog carinjenja, UIO je pokrenula proces naknadne provjere vjerodostojnosti fakura u mnogim slučajevima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.