{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oduzeta roba u vrijednosti 200.000 KM

S
3.3.2013. u 13:35
1
12
Oduzeta roba u vrijednosti 200.000 KM
1
Oduzeta roba u vrijednosti 200.000 KM
Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na području regionalnih centara Tuzla i Sarajevo privremeno su oduzeli tekstilne proizvode ukupne tržišne vrijednosti 200.000 KM koji su nezakonito prodavani u BiH, saopšteno je iz UIO.
Na osnovu saznanja o nelegalnom prenosu tekstilne robe preko rijeke Drine iz Srbije u BiH, izvršene su provjere kod obveznika koji posluje na Tržnici Arizona i pronađena tekstilna roba stranog porijekla za koju nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je proveden carinski postupak i da su plaćene uvozne dažbine.

Riječ je o 3.518 komada odjevnih predmeta poznatih svjetskih marki kao što su: Tommy Hilfiger, D&G, Levis, La Coste, Diesel, Energie... Ukupna vrijednost robe procijenjena je na oko 150.000 KM.

Provjeru su izvršili službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli. Roba je privremeno oduzeta, a protiv pravnog lica i odgovornog lica unutar pravnog lica biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

S obzirom na to da je riječ o robi koja nosi nazive poznatih svjetskih robnih marki, UIO će upoznati nosioce prava intelektualne svojine, odnosno njihove zastupnike u BiH, da bi se utvrdilo da li oduzeta roba predstavlja originale ili kopiju poznatih svjetskih brendova.

Nakon prijave građana u Regionalnom centru UIO u Sarajevu da se u više objekata vrši nelegalna prodaje robe, službenici UIO su kod više pravnih subjekata provjerili promet robe, odnosno zakonitosti njihovog poslovanja. Prilikom provjera u više objekata, privremeno je oduzeto više od 2.300 različitih artikala odjevnih predmeta tržišne vrijednosti oko 50.000 KM, određena količine švercovanih cigareta i rezanog duvana.

Protiv lica kod kojih su utvrđene nepravilnosti UIO će pokrenuti prekršajne postupke.

Iz UIO pozivaju građane da saznanja o nedozvoljenoj i nezakonitoj trgovini, švercu, korupciji i drugim nezakonitim radnjama, prijave putem besplatne otvorene telefonske linije na broj 080 02 06 07.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: