Uprava za indirektno oporezivanje
1

Oduzeta roba u vrijednosti 200.000 KM

SRNA
Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na području regionalnih centara Tuzla i Sarajevo privremeno su oduzeli tekstilne proizvode ukupne tržišne vrijednosti 200.000 KM koji su nezakonito prodavani u BiH, saopšteno je iz UIO.

Na osnovu saznanja o nelegalnom prenosu tekstilne robe preko rijeke Drine iz Srbije u BiH, izvršene su provjere kod obveznika koji posluje na Tržnici Arizona i pronađena tekstilna roba stranog porijekla za koju nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je proveden carinski postupak i da su plaćene uvozne dažbine.

Riječ je o 3.518 komada odjevnih predmeta poznatih svjetskih marki kao što su: Tommy Hilfiger, D&G, Levis, La Coste, Diesel, Energie... Ukupna vrijednost robe procijenjena je na oko 150.000 KM.

Provjeru su izvršili službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli. Roba je privremeno oduzeta, a protiv pravnog lica i odgovornog lica unutar pravnog lica biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

S obzirom na to da je riječ o robi koja nosi nazive poznatih svjetskih robnih marki, UIO će upoznati nosioce prava intelektualne svojine, odnosno njihove zastupnike u BiH, da bi se utvrdilo da li oduzeta roba predstavlja originale ili kopiju poznatih svjetskih brendova.

Nakon prijave građana u Regionalnom centru UIO u Sarajevu da se u više objekata vrši nelegalna prodaje robe, službenici UIO su kod više pravnih subjekata provjerili promet robe, odnosno zakonitosti njihovog poslovanja. Prilikom provjera u više objekata, privremeno je oduzeto više od 2.300 različitih artikala odjevnih predmeta tržišne vrijednosti oko 50.000 KM, određena količine švercovanih cigareta i rezanog duvana.

Protiv lica kod kojih su utvrđene nepravilnosti UIO će pokrenuti prekršajne postupke.

Iz UIO pozivaju građane da saznanja o nedozvoljenoj i nezakonitoj trgovini, švercu, korupciji i drugim nezakonitim radnjama, prijave putem besplatne otvorene telefonske linije na broj 080 02 06 07.