BiH
0

Oduzeta tehnička roba i tekstil vrijednosti 150.000 KM

Klix.ba
Foto: UIO
Foto: UIO
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na području Regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 150.000 KM.

Kontrolnim aktivnostima službenika UIO na području Tržnice "Arizona“ i "Nove pijace“ Porebrice - Gradačac u nekoliko objekta, koji su bili predmet kontrole pronađena je razna roba stranog porijekla.

Radi se o raznim tekstilnim proizvodima i raznoj tehničkoj robi, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 135.000 KM. Za pomenutu robu nije postojala dokumentacija o porijeklu, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak i da su uredno plaćne uvozne dažbine. Roba je privremeno oduzeta a protiv odgovornih lica pokrenuti su postupci pred nadležnih pravosudnim organima.

Također, na graničnom prijelazu Pavlovića most prilikom pokušaja nezakonitog uvoza u BiH oduzeta je razna roba, čija se vrijednost procjenjuje na 15.000 KM. Radi se o priboru i opremi za manikir, tekstilnim proizvodima, srebrnom nakitu, rezanom duvanu i raznim lijekovima za primjenu u veterini. Roba je privremeno oduzeta, a protiv lica koja su pokušala prokrijumčariti robu u BiH pokrenuti su prekršajni postupci pred nadležnim sudovima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.