BiH
0

Akcija UIO: Oduzete torbe, cipele, tekstil, igračke, pribori za nokte... vrijednosti 545.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na području regionalnih centara Tuzla i Banja Luka privremeno su oduzeli raznu robu, uglavnom kineskog porijekla, koja se nezakonito pokušala uvesti ili se već prodavala u Bosni i Hercegovini. Ukupna tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 545.000 KM.

Na osnovu prikupljenih informacija i obavještajnih saznanja o nelegalnoj prodaji robe, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja u regionalnom centru UIO u Tuzli izvršili su provjere kod nekoliko obveznika koji posluje na Tržnici Arizona i na području regionalnog centra UIO Tuzla.

Pronađena je razna tekstilna roba stranog porijekla za koju nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je proveden carinski postupak i da su plaćene uvozne dažbine. Radi se o raznoj robi za domaćinstvo kineskog porijekla, brojnim tekstilnim proizvodima, torbama, cipelama, sijalicama, pumpama za vodu. Ukupna vrijednost robe procjenjuje se na oko 400.000 KM. Roba je privremeno oduzeta, a protiv pravnih lica i odgovornih lica unutar pravnih lica podneseni su zahtjevi za pokretanje odgovarajućih postupaka pred nadležnim pravosudnim organima.

U regionalnom centru UIO u Banjoj Luci ovlašteni službenici Uprave izvršili su detaljne preglede tri pošiljke koje su u BiH stigle iz azijskih zemalja i koje su bile prijavljene za uvozno carinjenje u carinskoj ispostavi Gradiška, saopćeno je iz UIO.

Pronađena je neprijavljena roba koja se pokušala prokrijumčariti u BiH, a riječ je o raznim tekstilnim proizvodima, stolnjacima, slušalicama i futrolama za mobilne telefone, dioptrijskim naočarama, vještačkim noktima i ostalom priboru za nokte, vještačkim trepavicama, raznim igračkama i dr. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 145.000 KM. Protiv odgovornih lica kod kojih su utvrđene nepravilnosti, ovlaštena službenici UIO, pokrenuli su postupke pred nadležnim pravosudnim organima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH zahvalila se savjesnim građanima na informacijama koje su im dostavljene, te su pozvali o sve građane da svoja saznanja o nedozvoljenoj i nezakonitoj trgovini, švercu, korupciji i drugim nezakonitim radnjama, prijave putem besplatne otvorene telefonske linije na broj 080 02 06 07. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.