Crna hronika
0

UIOBiH: Oduzeta dosad najveća količina kineske robe, vrijedna 750.000 KM

FENA
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, regionalnog centra Sarajevo, zbog nezakonitog prometovanja, privremeno su oduzeli veliku količinu razne kineske robe, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 750.000 KM.

Iz UIOBiH pojašnjavaju da su u okviru redovnih aktivnosti službenici UIO u regionalnom centru Sarajevo vršili kontrolu poslovanja pravnog subjekta čiji je vlasnik kineski državljanin.

Tom prilikom otkrivena je velika količina robe za koju vlasnik nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu, te se smatra da je roba prokrijumčarena u carinsko područje Bosne i Hercegovine.

Privremeno je oduzeto više od 40.000 pari razne obuće, te oko 20.000 komada torbi i novčanika, čija se tržišna vrijednost prema predočenom cjenovniku prodavca procjenjuje na 750.000 KM.

"Ostvareni rezultat u ovoj akciji predstavlja jednu od većih zapljena ove vrste robe od samog osnivanja UIO", ističe se u saopćenju UIOBiH.

Protiv pravnog i odgovornog lica od kojeg je roba privremeno oduzeta, službenici Uprave za indirektno oporezivanje, pokrenuće odgovarajući postupk pred nadležnim pravosudnim organima.

Službenici UIO akciju su proveli u saradnji sa Tužilaštvom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu - SIPA i službenicima Policijske stanice Novo Sarajevo, što je još jedan dokaz o odličnoj saradnji sa svim agencijama za provođenje zakona na cijelom području Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz UIOBiH.