Roba vrijedna više od 150.000 KM
0

FOTO / UOI: Zaplijenjeni Lacoste džemperi, kamere za videonadzor, parfemi...

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na širem području Bosne i Hercegovine privremeno su oduzeli veliku količinu razne nelegalno prodavane robe, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 150.000 KM.

Među robom koja se nelegalno prodavala na tržištu BiH nalaze se razni tekstilni predmeti, obuća, torbe, satovi, parfemi i tehnička roba.

Prilikom kontrole prometa roba u maloprodajnim objektima na području Tržnice Arizona, te opština Doboj, Maglaj i Sarajevo, službenici UIO su kod osam obveznika pronašli robu stranog porijekla. Radi se o robi koja se prometovala bez neophodne dokumentacije koja potvrđuje da je roba na zakonit način ušla u Bosnu i Hercegovinu, odnosno bez dokaza da je nad tom robom proveden carinski postupak, te da su plaćene zakonom predviđene uvozne dažbine. Kontrole su vršene kod obveznika: STR “Pandora”, STR “Slavija”, “Haitong” doo sa Tržnice Arizona, “Lon Ten” doo Sarajevo, “Kiu cvijeće” doo Maglaj, “Jia Lian” doo Maglaj, STR “Cena čini čuda” Nova pijaca Gradačac.

Također, prilikom kontrole putničkog motornog vozila Škoda Fabia, kojim je upravljala osoba sa inicijalima N.M. iz Pelagićeva, oduzeto je 360 džempera marke “Lacoste” stranog porijekla.

Na graničnom prelazu Pavlovića most zbog carinskog prekršaja oduzeto je 27 kamera za videonadzor, videorekorderi i ostala oprema za videonadzor. Robu je nezakonito pokušao unijeti u Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da je na ovakav način počinjen prekršaj u skladu sa Zakonom o carinskim prekršajima BiH, predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv odgovornih lica kod nadležnog suda podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka, navodi se u saopćenju za javnost UIO BiH.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni", istaknuto je.