BiH
0

UIO oduzela robu vrijednu 87.000,00 KM

Klix.ba
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli raznu tekstilnu robu koja je na ilegalan način uvezena u Bosnu i Hercegovinu. Ukupna tržišna vrijedsnost oduzete robe procjenjuje se na 87.000,00 KM.

Na osnovu prikupljenih informacija ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje pregledala su putničko motorno vozilo marke Volkswagen Passat, kojim je, na putnom pravcu Lončari – Tuzla upravljalo lice sa inicijalima D.H. U automobilu je pronađena tekstilna roba porijeklom iz susjedne Republike Srbije u vrijednosti od 77.000,00 KM. Radilo se o 2.464 komda trenerki robnih marki Adidas i Nike, saopćeno je iz UIO.

Lice od kojeg je roba privremeno oduzeta priznalo je da se radi o sportskoj odjeći koja je prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu, te da nad tom robom nikad nije proveden zakonom predviđen carinski postupak i nisu plaćene uvozne dažbine. Protiv vlasnika robe će zbog utvrđenih nepravilnosti, a shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Shodno raspoloživim informacijama službenici UIO su na području “Nove pijace” u Porebrice - Gradačac, izvršili kontrolu prodajnog objekta u vlsništvu lica sa inicijalima D.Ž. Tom je prilikom pronađena roba stranog porijekla u vrijednosti od 10.000,00 KM.

Radilo se o 497 komada raznih odjevnih predmeta koji nikad nisu zvanično prošli carinsku proceduru uvoza u BiH, tako da nisu plaćene ni zakonom predviđene uvozne dažbine: carina i PDV. Pronađena roba privremeno je oduzeta, a protiv odgovornog lica biće pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom, saopćeno je iz UIO.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.