{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Festival nauke u Banjoj Luci: Eksperimenti, roboti, posjete planetariju

S
SRNA
12.11.2014. u 14:14
2
13
Festival nauke u Banjoj Luci: Eksperimenti, roboti, posjete planetariju
2
"Znanje je jedan od strateških resursa, koji se za razliku od materijalnih, ne troši, već vremenom uvećava, predstavljajući trajni izvor rješenja za različite izazove u društvu", poručio je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić na otvaranju Festivala nauke u Banjoj Luci.
On je naglasio da je je cilj skupa da se javnosti pokaže sve novo u nauci i da se građani, posebno mladi, zainteresuju za bavljenje naukom, ali i da se da doprinost naučnom razvoju.

"Uvjeren sam da je razvoj nauke jedini uslov našeg opstanka", rekao je Komić i pozvao građane, posebno studente i učenike da dođu na ovogodišnji Festival nauke.

Posjetioci dvodnevnog Festivala, koji se održava u Domu omladine u Banjoj Luci od 10 do 18 sati, moći će da vide demonstracije naučnih eksperimenata, prezentacije dostignuća iz naučnih oblasti, zanimljivosti iz svijeta nauke i inovacija, kao i niz drugih interesantnih sadržaja koje će predstaviti 15 izlagača sa 50 eksponata.

Tokom Festivala nauke za učenike osnovnih škola, kao i mališane iz predškolskih ustanova, bit će organizovane i dvije radionice, te posjete planetariju.

Predstavnica Centra za promociju nauke iz Beograda Ana Brajović rekla je da će u planetarijumu tokom dva dana festivala biti organizovano deset projekcija na kojima će 500 učenika banjalučkih osnovnih škola moću da vide trenutni izgled neba i skoro sva tijela u svemiru.

Ona je naglasila da među učenicima vlada veliko interesovanje za ove projekcije. Prema njenim riječima, postoji sve veća zainteresovanost za bavljenje naukom i sve ono što radi Centar za promociju nauke u Srbiji.

Posjetioci će biti u prilici, između ostalog, da vide i kvadrikopter, instrument za automatsko mjerenje visine drveća, fotorobot, svijet mikroorganizama, vještački snijeg, Teslin transformator, mogućnosti upotrebe pametnih telefona u medicini, izložbu robotike i mnoge druge zanimljivosti.

Predstavnik Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mirela Bera rekla je da je posjetiocima Festivala uvijek interesantno da vide eksperimente, te da se na osnovu te zainteresovanosti, ali i znanja i svakodnevne prakse koju studenti pokazuju na Fakultetu može reći da nauka na ovim prostorima ima budućnost.

Osim predstavnika Centra za promociju nauke iz Beograda i Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci na Festivalu učestvuju predstavnici Arhitektonsko-građevinskog, Medicinskog fakulteta, kao i Visoke škole unutrašnjih poslova, Tehnološkog, Elektrotehničkog, Šumarskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Festivalu učestvuju predstavnici Tehnološkog fakulteta iz Zvornika. Na Festivalu će biti prisutni učenici i profesori Gimnazije Banjaluka, te predstavnici "Dunav neta" iz Novog Sada.

Nakon dva sajamska dana, u petak, 14. novembra, bit će održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade za najbolji naučni časopis i knjigu, najbolju naučnoistraživačku instituciju i najbolje mlade istraživače.

Ulaz na sajam je besplatan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: