Kultura
10

Na Sajmu u Banjoj Luci vrijedna književna djela po cijeni od 10 KM

Piše: M. R.
Međunarodni sajam knjige 2014. počeo je danas u dvorani Borik u Banjoj Luci i trajat će do 22. septembra. Sajam knjige, kancelarijske opreme i školskog pribora bit će otvoren za posjetioce svaki dan od 10 do 20 sati.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuju izlagači iz Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije, a na štandovima je moguće pronaći za svakoga po nešto. Dostupni su beletristika, stručna literatura, udžbenici, vjerska djela, historijska, psihološka, zatim savremene biografije poznatih ličnosti, bajke za djecu, te mnoga druga djela.

Jedan od izlagača, predstavnik fondacije Mulla Sadra iz Sarajeva Esad Škrijelj, istakao je da je knjiga "Učenje o duši" jedna od najprodavanijih.

"Predstavljamo još dobrih knjiga koje je napisao naš direktor Akbar Eydi, kao što je knjiga 'Odgovori na pitanja'. Generacijama se ponavljaju jedne te iste stvari, a ove knjige otkrivaju zbog čega se to dešava. Ovo nisu knjige da se samo pročitaju, pa bace, već se uvijek mogu koristiti i pomoći ljudima da riješe neki problem, posebno mladima koji su glavna energija jednog društva", izjavio je Škrijelj za Klix.ba

On je dodao da mlade ljude treba poštovati, te da filozofsko-teološke knjige ulaze u srž.

Ispred štanda srbijanske izdavačke kuće Sezam Book bila je Cvijeta Bilanović. Istakla je da su klasika i romani najčitaniji.

"Prioritet su nam Marques i Andrić i mi smo jedini koji imamo autorsko pravo za Marquesa u Srbiji i jedini možemo da štampamo njegova djela. Imamo veliki izbor beletristike koja je dosta popularna, kao i psihologije. Ivo Andrić je naravno neizbježan, on je uvijek popularan", dodala je Bilanović.

Cijene knjiga kreću se u zavisnosti od vrste djela, koričenja i drugo, ali se kvalitetna književna djela mogu naći već od 10 KM. Cijena ulaznice za Međunarodni sajam knjige u Banjoj Luci je simbolična i iznosi 1 KM.