BiH
20

Noć istraživača 2014: Treći put u Banjoj Luci podrška pravim idejama

Piše: M. R.
Evropska Noć istraživača BiH 2014, počela je večeras i u Banjoj Luci u Domu omladine. Podrška pravim idejama nije izostala ni ovaj put, pa grad Banja Luka po treći put učestvuje u Noći istraživača koja se ove godine održava pod sloganom "Putokaz za nauku".

Tema večerašnje manifestacije je „Istraživači su među nama“, s ciljem da se skrene pažnja na to koliko je nauka prisutna u svakodnevnici.

Portparol Noći istraživača 2014, Vedran Simonović istakao je zadovoljstvo, jer je manifestacija pored Sarajeva i Banje Luke, proširena i na Mostar i Bijeljinu.

"U svakom slučaju ova godina je bolja od prethodnih, proširili smo se na nekoliko gradova u BiH. Više to nisu samo Banja Luka i Sarajevo, sada su to i Bijeljina i Mostar, poput jedne hemijske reakcije širimo se na cijelu BiH i postajemo prava evropska Noć istraživača, što od ove godine i jesmo. Dakle, članovi smo Evropske noći istraživača i obilježavamo je kao i svi ostali gradovi u 32 zemlje u Evropi", rekao je Simonović.

Iako je planirano da manifestacija bude održana u parku Petar Kočić, zbog najavljenih loših vremenskih uslova, održana je u Domu omladine.

"Biće još aktivnosti van Doma omladine, sve što je bilo planiramo ostaje, Narodna univerzitetska bibiloteka, Muzej, Dječije pozorište, KSET i Dom omladine. Imali smo tu nesreću da nismo mogli na otvorenom da održimo određene dijelove manifestacije, ali snašli smo se", izjavio je Simonović.

On je naglasio da predavanja na određene teme i takmičenja srednjih škola uvijek privuku najviše pažnje.

"Svakako to su predavanja na određene teme i takmičenja srednjih škola kada učenici predstavljaju svoje radove na jako zanimljiv način koji su oni izmislili. Mladi su zainteresovani za ovako nešto, na mladima ostavljamo svijet i jako sam iznenađen samom posjetom i koliko su mladi danas zainteresovani za nauku“, rekao je portparol Noći muzeja 2014 Banja Luka.

Učenik banjalučke Gimnazije Aleksandar Beatović, zajedno sa svojim timom predstavio je aplikaciju za pametne telefone, Simple math.

"Predstavljamo se sa aplikacijom za pametne telefone Simple math. Ona ima mogućnost osim osnovnih funkcija kalkulatora, iscrtavanje grafika funkcija i potpune analize određene funkcije. Moja dva prijatelja i ja smo to pravili, trebalo nam je nekih mjesec dana. Već smo učestvovali na sajmu inovinacija u Zagrebu i osvojili smo zlatnu medalju. Idemo na Tesla fest u Novi Sad i očekujemo dobar rezultat, imamo još dosta aplikacija iza sebe", rekao je Beatović.

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača kod mladih, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.