Nauka
96

Noć istraživača: Treba da znate da i kod nas postoje naučnici

Piše: Irvin Pekmez
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je u 17 sati otvorena druga Noć istraživača, manifestacija i najveća jednovečernja zabava na temu nauke i istraživanja u Evropi.

Noć istraživača (NI) se dešava treći put u BiH, a drugi put u Sarajevu. NI je inicijativa kojom EU želi promovisati nauku kod građana, a najviše kod mladih ljudi ne bi li je oni izabrali za svoju karijeru.

Noć istraživača se održava u Evropi još od 2005. godine, a od tada se toj inicijativi pridružilo preko 300 gradova, a kod nas se održava u četiri grada - Sarajevu, Mostaru, Bijeljini i Banjoj Luci.

"U sva četiri grada kreirali smo slične sadržaje, s tim što je u Sarajevu manifestacija najveća", rekla je za Klix.ba Amna Kurbegović, glasnogovornica Oxfama - jednog od organizatora manifestacije.

"Ovo je postala tradicionalna manifestacija, a imat ćemo je i sljedeće godine. U Sarajevu se prijavilo čak preko 30 organizacija, institucija i preduzeća koji se na neki način bave naukom i istraživanjem. To pokazuje želju onih koji se bave naukom da pokažu šta je to šta rade i da pokažu svoje rezultate – NI se pokazala kao dobra prilika za njih kako bi došli do izražaja", rekla je Kurbegović.

Noć istraživača se održava na tri mjesta – na Ljetnoj pozornici kod Zemaljskog muzeja, na Vilsonovom šetalištu i u Historijskom muzeju BiH.

Nauka, rad i razgovor

"Mi u svakodnevnom životu nemamo priliku vidjeti gdje je ta nauka, čime se naučnici bave i šta je to što oni postižu, tako da je ovo jedna od prilika. Kroz naš 'Caffe sa naučnicama' bit će moguće razgovarati sa ženama u bh. nauci o temi da li postoje razlike u tom poslu između njih i muškaraca. Razgovarat ćemo o poplavama refleksijom na ono šta se desilo u našoj državi. Pričat ćemo o tome kako nastaju poplave, kako ih spriječiti i kako da se ublaže kad se već dese. Pokrenuli smo inicijativu među školarcima u Sarajevu da sa sobom ponesu pismo za svoje vršnjake u poplavljenim područjima uz koje bi, ako su u mogućnosti, mogli da ponesu školski pribor kao poklon i na taj način pokažu da misle na svoje vršnjake", rekla je Kurbegović.

Programi Noći istraživača su raznovrsni – od uticaja nauke u sport, radionica na temu "Preživljavanje na Mjesecu", preko projekcije naučnih filmova pa do genetičkog kutka.

Pozitivni efekti su veliki odziv građana, mladih i onih koji se bave naukom a nemaju to gdje da pokažu. Ovo je manifestacija na kojoj svako može nešto da nauči i da prezentuje, a i da se oni koji se bave naukom pohvale svojim rezultatima.

"Javnost treba da sazna da i kod nas postoje naučnici i naučne institucije", poručila je Kurbegović.

Pristupačni fondovi

"Ove godine ćemo moći saznati koji su to fondovi u koje se može aplicirati ukoliko želimo da unaprijedimo nauku ili da se obrazujemo, a jedan od tih fondova je Horizont 20/20. Njegov cilj je da se u sljedećih sedam godina uloži preko 80 milijardi eura u istraživanje i nauku, a tom programu se 1. jula pridružila naša zemlja. Dakle i naši naučnici imaju pravo da apliciraju za te fondove", zaključila je Kurbegović.

Program u Sarajevu će trajati do kasno u noć, a bit će okončan svirkom uživo u kojoj će nastupiti Still Crazy i Sarajevo Drum Orchestra u 23 sata.