BiH
7

Ferguson i Hellbach: Nova inicijativa EU podrška brzom napretku bh. vlasti u području reformi

FENA
Ministari vanjskih poslova Evropske unije, njih 28, susreli su se u ponedeljak u Briselu kada su razgovarali, između ostalog, o idejama koje su predstavili ministri vanjskih poslova Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva za revitalizaciju evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Britanski i njemački ambasadori u BiH Edward Ferguson i Christian Hellbach u zajedničkoj izjavi su kazali da su obradovani dogovorom svih zemalja članica da ovaj prijedlog treba postati osnova nove strategije Evropske unije za BiH, kao i snažnim mandatom nove visoke predstavnice Federice Mogherini koja treba razraditi detalje u razgovorima sa EU partnerima i bh. liderima.

"Svi političari u Bosni i Hercegovini su nam rekli da se slažu o pitanju važnosti brzog formiranja vlasti na svim nivoima, kao i implementacije pozitivnog plana reformi. Novi EU pristup će ponuditi fleksibilnost ne samo o pitanju sadržaja nego i redoslijeda uvjeta koje BiH mora ispuniti da bi postala članicom EU", kazali su ambasadori.

Izrazili su nadu i uvjerenje da će ovo biti podrška brzom napretku nove vlade i parlamenta u području reformi koje će napraviti stvarnu razliku u životima običnih ljudi BiH, u smislu jačanja ekonomije, otvaranja radnih mjesta, borbe protiv korupcije, kao i poboljšanja efikasnosti vlada na svim nivoima.

Ocijenili su da su, pružanjem podrške ovom pristupu, zemlje članice EU još jednom potvrdile svoju kontinuiranu predanost stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, dodajući da je sada vrijeme da novoizabrane vođe BiH odgovore i urade svoj dio posla.