BiH
0

Federalno ministarstvo okoliša i turizma razmatra zahtjeve demonstranata

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalno ministarstvo okoliša i turizma primilo je zahtjeve ekoloških udruženja i nevladinih organizacija koji su u Sarajevu protestovali protiv izgradnje hidroelektrana na rijekama od posebnog značaja za FBiH, a posebno uništavanja kanjona Ljute.

"Zahtjevi su jučer zaista kasno stigli na našu adresu, zbog čega nismo ništa prije mogli poduzeti, ali smo sve potpisnike obavijestili da su zahtjevi uzeti u razmatranje od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te da ćemo ih o svemu blagovremeno izvijestiti", izjavila je za Agenciju Fena glasnogovornica Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) Mija Martina Barbarić.

Demonstranti su jučer prošetali od Vijećnice kroz Baščaršiju sve do Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH. Razlog njihovog okupljanja, kako su tada naveli, nije samo izdato rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma slovenskom investitoru "Turboinštitutu" za izgradnju tri brane na rijeci Ljuta, nego i sveopće nezadovoljstvo odnosnom države prema prirodnim područjima u BiH.

U njihovim zahtjevima među ostalim stoji da žele poništenje okolinskih dozvola, donošenje zakona o nacionalnom parku te osiguranje trajne zaštite svih prirodnih vrijednosti.