BiH
50

Građani protestovali i zbog izgradnje visokih brana u kanjonu Ljute

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Više od 100 građana Sarajeva i članova Planinarskog društva "Željezničar" okupilo se danas u parku prekoputa Vijećnice da izrazi svoje nezadovoljstvo donošenjem rješenja o izgradnji visokih brana u kanjonu Ljute.

Građani su mirnom šetnjom do Ambasade Slovenije i Ministarstva okoliša i turizma FBiH te transparentima poručili kako su nezadovoljni ovakvom odlukom i zatražili da se ubuduće sve odluke koje se tiču okoliša, kao i postupci izdavanja okolinskih dozvola, provode transparentno i uz puno učešće i uvažavanje mišljenja javnosti.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo: "Nacionalni park - obećana radna mjesta", "Tuđe hoćete, svoje ne date", "Može li Hidrogradnja graditi na Soči", "Ostavite nešto i nama"...

Nakon što je Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH 24. aprila izdalo okolinske dozvole, kojima se preduzeću Turboinstitut iz Slovenije dozvoljava izgradnja triju visokih brana u kanjonu Ljute, u prostoru budućeg nacionalnog parka "Bjelašnica - Igman - Treskavica - Kanjon Rakitnice", organizatori mirnih protesta iz Planinarskog društva "Željezničar" traže da se ponište okolinske dozvole za elektrane s akumulacijama Memiškovići, Dindo i Donje Luko te hitno uputi u proceduru Zakon o Nacionalnom parku "Bjelašnica - Igman - Treskavica - Rakitnica".