{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za zaštitu kanjona Ljute mogući novi protesti

F
7.6.2013. u 16:32
0
2
Za zaštitu kanjona Ljute mogući novi protesti
0
Za zaštitu kanjona Ljute mogući novi protesti
Kanjon Ljute
Poništenje okolinske dozvole za elektrane sa akumulacijama Memiškovići, Dindo i Donje Luko, hitno upućivanje u proceduru Zakona o Nacionalnom parku Bjelašnica-Igman-Treskavica-Rakitnica, osiguranje trajne i valjane zakonske zaštite prirodnih vrijednosti unutar postojećih zaštićenih područja, kao i onih koji su planirani za zaštitu aktuelnim Prostornim planom FBiH su zahtjevi koji su uručeni Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.
Zahtjevi su uručeni uime učesnika jučerašnjeg mirnog protesta protiv gradnje hidroelektrana u kanjonu Ljute u prostoru budućeg nacionalnog parka "Bjelašnica-Igman-Treskavica-Kanjon Rakitnice".

Jedan od zahtjeva koji je uručen resornom federalnom ministarstvu jeste i da se ubuduće sve odluke koje se tiču okoliša, kao i postupke izdavanja okolinskih dozvola, provodi transparentno i uz puno učešće i uvažavanje mišljenja javnosti.

U obrazloženju se navodi da se resorno ministarstvo oglušilo o brojne primjedbe stručnjaka i nevladinog sektora, te je izdavanjem okolinskih dozvola kojima se preduzeću Turboinštitut iz Slovenije dozvoljava izgradnja tri visoke brane u kanjonu Ljute jedno od najvećih prirodnih vrijednosti budućeg nacionalnog parka izloženo potpunom uništenju.

U protestu su učestvovali predstavnici i članovi više od 35 udruženja iz Sarajeva, Jablanice, Konjica, Banje Luke, Visokog, Martin Broda. Osim planinara i članova nevladinih organizacija protestu se pridružio i nemali broj građana, studenata šumarstva i prirodnih nauka, kao i predstavnici lokalne zajednice Gotuša i Gojevići (Općina Fojnica) i nekoliko mještana sela Ljuta.

Učesnici su nosili transparente i građanima Sarajeva dijelili letke s fotografijama kanjona Ljute ili karikaturama s jedne, i činjenicama o posljedicama izgradnje brana s druge strane letka. Učesnici su nezadovoljstvo izražavali zviždanjem i trubama tokom prolaza gotovo cijele trase protestne šetnje, a ispred Velikog parka i spomenika poginuloj djeci Sarajeva kolona je iz poštovanja prošla u tišini.

Protest je počeo okupljanjem učesnika ispred Ambasade Slovenije kod Vijećnice. Kolona se, sa spuštenim transparentima, zadržala ispred Parlamenta BiH i dala podršku građanima koji su protestovali zbog neusvajanja zakona o matičnim brojevima građana.

U nastavku, kolona se zaustavila ispred Prirodno-matematičkog fakulteta i učenjem Fatihe i minutom šutnje odala počast profesoru Sulejmanu Redžiću. Šetnja je završena pred Ministarstvom okoliša i turizma, gdje se prisutnima obratio Anes Podić iz Udruženja Ekoakcija i nakon kraćeg uvoda pročitao zahtjeve učesnika protesta Ministarstvu. Učesnicima se obratio i planinarski vodič Velid Draganović i naglasio da skup predstavlja samo mali broj planinara i ljubitelja prirode i da zahtjeve podržavaju i hiljade drugih, koji će sutra, ako bude potrebno, učestvovati na sličnim skupovima.

Na molbu organizatora protesta, BHT1 je sinoć reprizirala nagrađeni ekološki film "Slatka Ljuta", autora Dine Kasala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: