Nema opravdanja
291

Federalna vlast ide u direktnu nabavku vakcina: Zašto tek sada!?

V. K.
Vlada iznijela plan nabavke vakcina za FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Vlada iznijela plan nabavke vakcina za FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela je odluku o formiranju radne grupe za nabavku vakcina. Odluka dolazi u momentu kada je ostatak svijeta uveliko počeo sa vakcinacijom stanovništva. U nekim državama, poput Izraela, proces se čak privodi kraju.

Zanimljivo je da bi komisija svoj posao trebala obaviti za samo dva dana jer već u četvrtak Vlada želi imati prijedlog ugovora na stolu.

Pitanje koje se samo nameće jeste zbog čega se u sve ovo nije krenulo ranije.

Nadali se COVAX-u

Formiranjem ovog tima, bar u teoriji, trebala bi se ubrzati procedura nabavke vakcina što su danas potvrdili i na press konferenciji članovi Federalne vlade.

Opravdanje domaćih vlasti koje se ovih dana često čuje jeste da su se nadali da će dobiti vakcine od međunarodnog COVAX sistema.

No, BiH je preko tog sistema naručila 1,2 miliona doza što svakako nije dovoljno, pogotovo s obzirom da se vakcina daje u dvije doze.

Osim toga, od početka se znalo da će zemlje preko COVAX-a u početku dobiti manje isporuke (u prvoj rundi tek za tri posto stanovništva), a da će ostatak biti isporučivan postepeno.

Dakle, domaće vlasti su odmah morale agresivno krenuti i u direktnu nabavku vakcina.

Iako su brojne zemlje također dio COVAX sistema, vlasti tih zemalja su na vrijeme prepoznale probleme u ovom mehanizmu koji se prije svega tiču rokova isporuke i količine isporučenih vakcina.

Zbog toga su se zemlje širom svijeta okrenule alternativnim rješenjima odnosno nabavci vakcina Sputnik V, Sinopharm i drugih koje su dostupne na tržištu.

Drugo opravdanje koje se često moglo čuti jeste da vlasti u Federaciji nisu željele vakcine koje nisu odobrene u EU.

Još bez vakcina

Ipak, nakon donošenja odluke na današnjoj sjednici, ispostavilo se kako će Federacija BiH ipak ući u direktne pregovore sa proizvođačima vakcina koje nemaju odobrenje EU, uključujući ruski Sputnik V.

Sve u svemu, teško je naći razlog zbog čega vlasti u Federaciji ranije nisu formirale radnu grupu i krenule u direktnu nabavku vakcina.

Stiče se dojam da je cjelokupni proces uz malo više političke volje mogao biti znatno ranije pokrenut.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija, Ujedinjene nacije ističu kako proces vakcinacije mora teći ravnomjerno, to u praksi, kako obično biva, izgleda mnogo drugačije.

Do izražaja dolazi sposobnost vlasti da pravovremenim aktivnostima osiguraju tzv. alternativne puteve nabave vakcina.

Vlasti mnogih zemalja su to uradile, za razliku od Federacije Bosne i Hercegovine koja je ponovo pokazala inertnost. Zbog toga, građani ovog bh. entiteta i dalje su bez vakcina.