Crkavica za režije
0

Federalna vlada pomaže Zemaljski muzej sa 50.000 KM

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu doznačava se 50.000 KM iz Federalne vlade, iz budžetskih rezervi fiskalne 2011. godine.

To je pomoć ovoj bh. kulturnoj instituciji za pokriće režijskih i troškova održavanja kako se ne bi suočila sa zatvaranjem zbog finansijskih problema poput nekih iz grupe od sedam institucija kulture od državnog značaja.

Informaciju o jednokratnoj finansijskoj mjeri novinarima su saopćili direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić, federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, učesnici današnjeg sastanka održanog u toj instituciji.

Saglasni su da će 50.000 KM samo usporiti propast Muzeja ako se ne preduzmu sistemske mjere ne samo za tu, već za svih sedam institucija, čemu se direktor i ministri nadaju.

Sistemsko rješenje znači eliminiranje njihovih statusnih, formalno-pravnih problema, koji datiraju još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je jučer naveo ministar Kaplan.

Za njega i kolegu Mašića, nesporno je da Zemaljski muzej treba i statusno da bude riješen kao institucija kulture od državnog značaja, što bi automatski riješilo i finansijske nedaće.

Mašić naglašava također da Federacija neće bježati od preuzimanja osnivačkih prava nad nekom od ostalih ustanova.

O svemu se treba dogovoriti s ostalim nivoima vlasti, posebno s državnim ministarstvom civilnih poslova i Ministarstvom kulture Republike Srpske, naglasili su ministri, koji se intenzivnim razgovorima te vrste nadaju već u ovom ili narednom mjesecu.

Kaplan dodaje da je Federalna vlada dosad pomogla sedam institucija iznosom od 700.000 do 800.000 KM, što je više nego u posljednjih nekoliko godina.

U budžetskim rezervama iz fiskalne 2011. nema mogućnosti za eventualne daljnje jednokratne intervencije, ali ako stigne podrška s državnog nivoa i ako federalni budžet za 2012. bude na vrijeme donesen, planirana stavka u njemu pomogla bi njihovo redovno djelovanje, naglašeno je nakon današnjeg sastanka.

Sedam kulturnih institucija već duže vrijeme su u nezavidnoj poslovnoj situaciji, neke čak zatvorene ili pred zatvaranjem jer nemaju dovoljno novca za redovno djelovanje.

Od septembra je za posjetioce zatvorena Umjetnička galerija BiH, od prije dva dana i vrata Historijskog muzeja, a Zemaljski muzej je praktično bio pred zatvaranjem.

Preostale četiri institucije s ovog spiska su: Nacionalna i univerzitetska biblioteka, kojoj je najavljeno isključenje grijanja zbog neplaćenih troškova, Biblioteka za slijepa i slabovida lica, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti te Kinoteka.