Izuzetno teška situacija
0

U srijedu odluka o zatvaranju Historijskog muzeja BiH

FENA
Velika je mogućnost da Historijski muzej BiH, jedna od sedam institucija kulture od značaja za državu, zbog izuzetno teške situacije u kojoj se našao od srijede zatvori vrata za javnost, potvrdila je danas Feni direktorica ovog muzeja Muhiba Kaljanac.

Ona navodi da će definitivna odluka biti donesena na sutrašnjem sastanku kolektiva Muzeja, ali da su za takav potez velike šanse.

"Iako je sastanak kolektiva sutra, mogu vam odmah reći da ćemo najvjerovatnije zatvoriti Muzej. Jer, ako nam neko i da neke pare, nije samo problem u tome. Novac jeste osnovni, jer smo zadnju plaću dobili u julu, ali je najveći problem neriješen pravni status", kazala je ona.

Kaljanac ponovo upozorava da su vrijedni muzejski eksponati više nego ugroženi u hladnim prostorijama, nepogodnim za čuvanje historijske građe.

"Depoi gdje nam stoje zbirke i građa nisu zagrijani, pojavljuje se vlaga. Svake zime, što traje već niz godina, prenosimo pojedine najosjetljivije i izuzetno vrijedne eksponate u prostorije na spratu koje su također hladne, ali u kojima ima manje vlage. Eksponati su jednostavno izloženi propadanju. Kada je papir star 150 godina, naravno da će propadati u takvim uslovima", kategorično pojašnjava Kaljanac.

Komentirajući inicijativu da Federalna vlada preuzme finansiranje nekih institucija kulture, među kojima su i Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej BiH, Muhiba Kaljanac takvu opciju vidi kao rješenje problema ukoliko to podrazumijeva osiguranje finansiranja spomenutih institucija u ovoj godini.

"Ali, ponavljam, pravni status je prioritet. Kada se to riješi, bit će riješeno i finansiranje. U Historijski muzej BiH je već toliko stranih institucija i nevladinih organizacija došlo sa željom da ulože u renoviranje muzeja, ali problem nastaje kada se ne zna kome ovaj muzej pripada", ističe ona.

Kao glavnog sagovornika u ovoj priči Kaljanac vidi Vijeće ministara BiH, jer svih sedam institucija kulture od značaja za državu ima potvrdu da im je osnivač država.

Ona za opciju da eventualno Federalna vlada preuzme osnivačka prava nad ovim i drugim institucijama kulture, misli da bi čovjek bio spreman na sve "kada nema, kada je gladan i kada vidi da propada građa koja je identitet države, bez koje države jednostavno nema".

"Ali, ne mogu odgovoriti na pitanje da li bismo pristali na takvu opciju. Mislim da Historijski muzej BiH ipak treba da bude državna institucija, jer sve zemlje imaju svoj historijski muzej, pa zašto ga ne bismo imali i mi? Ovo je muzej koji zaista izučava kompletnu istoriju Bosne i Hercegovine, s prikupljenom obimnom građom, ali se ona i dalje stalno prikuplja", zaključila je direktorica Historijskog muzeja BiH.

Od spomenutih sedam institucija kulture od državnog značaja, Umjetnička galerija BiH već je zatvorila vrata za javnost, a Zemaljski muzej BiH to u narednom periodu također očekuje, dok ostale djeluju na rubu egzistencije.