|

Zemaljski muzej i još 6 kulturnih institucija pred zatvaranjem

Zemaljski muzej i još 6 kulturnih institucija pred zatvaranjem
0
S
Sarajevo-x.com
1.12.2011. u 18:20
63
komentara
0

dijeljenja
Zemaljski muzej i još 6 kulturnih institucija pred zatvaranjem
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, kao jedna od najvećih i najuglednijih naučno-kulturnih institucija u jugoistočnoj Evropi, nakon 125 godina svoga postajanja, mogao bi prekinuti svoj rad. Slična sudbina mogla bi zadesiti i ostalih šest bh. kulturno-naučnih institucija: Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteku, Umjetničku galeriju, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku i Biblioteku za slijepe i slabovidne osobe.
Zbog toga je v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić uputio vijećnicima Gradskog vijeća Apel za pomoć, u cilju iniciranja rješavanja i premoštavanja problema finansiranja ove ustanove.

Naime, zbog neriješenog pravnog statusa, situacija je više nego alarmantna, tako da nisu u mogućnosti platiti režije, održavati eksponate, niti osigurati plaće svojim uposlenicima od koji su mnogi jedini stručnjaci specifičnih profila koji rade u Bosni i Hercegovini.

''Svjesni smo političke realnosti i nemogućnosti trenutnog rješenja pravnog statusa. Zbog toga smo u više navrata podsjećali na to da treba iznaći način našeg finansiranja, a da pravni status ostane neriješen do povoljnijih političkih prilika'', istaknuto je u Apelu za pomoć.

Zbog ove iznimno teške situacije u kojoj se našlo sedam bh. kulturnih i naučnih institucija, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća pokrenuta je inicijativa da Federacija i Kanton, kao i Grad i općine, preuzmu pravo osnivača ili suosnivača u ovim instutucijama, kako bi se konačno riješio pravni status, a time i finansiranje ovih riznica materijalne i duhovne historije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...