BiH
0

Federalna uprava policije provjerava poslovanje Ministarstva pravde FBiH

Klix.ba
Zgrada Ministarstva pravde FBiH
Zgrada Ministarstva pravde FBiH
Federalna uprava policije provjerava poslovanje Ministarstva pravde FBiH, odnosno ministra Zorana Mikulića.

Kako saznaje Federalna televizija, policija provjerava na koji je način Ministarstvo pravde FBiH uplatilo mostarskoj firmi Unis Telekomunikacije iznos od 1,8 miliona KM na ime elektronskog nadzora osuđenika kao i to zbog čega veći dio plaćenog posla nije realiziran.

U Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva pravde za 2011. godinu, revizori su naveli da predmet nabavke određen tenderskom dokumentacijom nije u skladu sa objavljenim Obavještenjem u kojem je navedeno da je predmet postupka "Nabavka, montaža, održavanje i podrška opreme i usluga sistema za izvršenje kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom", a u tenderskoj dokumentaciji pored toga, predmet postupka je i iznajmljivanje opreme i usluga.

"Uzimajući u obzir navedeno, ne možemo potvrditi da je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH izrađena tenderska dokumentacija sa jasnim i preciznim informacijama u dijelu opisa proizvoda i usluga iznosa, obima i količine nabavke, tehničke specifikacije, opisa posla, i da je objavljeno Obavještenje o javnoj nabavci u dijelu predmeta postupka nabavke, usklađeno sa predmetom postupka nabavke u tenderskoj dokumentaciji", naveli su revizori.

Za ovaj posao ponude su podnijeli Unis Telekomunikacije d.d. Mostar, Sword Security Sarajevo i Middle Point Sarajevo). No, po Zapisniku Komisije o otvaranju podnesenih ponuda, ponudu je dostavio samo jedan dobavljač, Unis Telekomunikacije d.d. Mostar sa cijenom od 1.050.000 KM bez PDV sa 17% PDV 178.500 KM ukupno 1.228.500 KM. Druga dva ponuđača, Sword Securiti Sarajevo i Middle Point su odustala, odnosno ponudu nisu ni podnosili.

"Ministar je 20.12.2011.godine donio Odluku o dodjeli ugovora ponuđaču Unis Telekomunikacije d.d. Mostar po kriterijima najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude. S obzirom da je tenderskom dokumentacijom određeno da ugovoreni organ može poništiti postupak nabavke ukoliko broj kvalificiranih dobavljača je manji od (tri) i ne osigurava stvarnu konkurenciju. U navedenom slučaju obezbjeđena je samo jedna prihvatljiva ponuda i ista je prihvaćena i sa istim je zaključen ugovor 10. 01. 2012. godine na period 12 mjeseci za nabavku montažu, održavanje i podršku sistemu za izvršenje kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom u vrijednosti 1.228.500 KM sa PDV-om, sa uređenim načinom plaćanja cjelokupnog ugovorenog iznosa u 100 posto kao avans, kako je bilo određeno dokumentacijom u postupku nabavke", navodi se u izvještaju.

"Uzimajući u obzir naprijed navedeno ne možemo potvrditi da je u potpunosti poštovan Zakon o javnim nabavkama BiH u dijelu izbora najpovoljnijeg dobavljača za nabavku, montažu, održavanje i podršku opreme i usluga sistema za izvršenje kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, jer nije osigurana stvarna konkurencija, odabir izvršen samo na osnovu jedne ponude. I tenderska dokumentacija nije izrađena sa jasnim i preciznim informacijama, koja bi osigurala pravičnu i aktivnu konkurenciju", stoji u zaključku Izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva pravde za 2011. godinu.