{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektroprivreda BiH prednjači u kršenju Zakona o javnim nabavkama

29.3.2013. u 13:02
0
21
Elektroprivreda BiH prednjači u kršenju Zakona o javnim nabavkama
0
Elektroprivreda BiH prednjači u kršenju Zakona o javnim nabavkama
Analizom 2.000 slučajeva javnih nabavki, koju je uradio Centar za razvoj medija i analize došlo se do saznanja da je najveći prekršilac procedura prilikom javnih nabavki Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.
EP BiH u kršenju Zakona o javnim nabavkama u 2012. godini u stopu slijede Elektroprivreda RS, Vlada Brčko distrikta, BH Telecom, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Klinički centar Banja Luka, Željeznice RS, Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutarnjih poslova RS.

U Centru navode da su u suštini došli do podataka da elektroprivrede i klinički centri najčešće krše procedure javnih nabavki, s tim da se Elektroprivreda BiH u prošloj godini najviše ogriješila o Zakon. Ured za razmatranje žalbi je protiv EP donio 97 rješenja u korist onih koji su se žalili. U taj broj uračunate su i žalbe koje su se odnosile na firme u koncernu Elektroprivrede, poput rudnika i elektrana, ali su te procedure nabavki provođene pod nadzorom sjedišta kompanije.

Poražavajući je podatak do kojeg je došlo Udruženje Tender, a to je da je korupcija u javnim nabavkama odnijela blizu 700 miliona KM prošle godine. Nije nimalo ohrabrujući podatak ni to da se transparentnost nabavki u cijeloj državi savake godine smanjuje. Primjera radi, 2008. godine 91 posto javnih nabavki je vođeno takozvanim otvorenim postupkom sa javnim objavljivanjem tendera, otvaranjem ponuda i biranjem najboljeg ponuđača, a u prošloj godini je samo jedan od tri tendera vođen na ovaj način.

"Jedan od razloga zašto su javna preduzeća ta koja najviše krše Zakon o javnim nabavkama bi mogao biti taj što ona imaju puno više novca na raspolaganju u odnosu na druge institucije, prave puno više nabavki, a samim tim imaju i više žalbi. To ih svakako ne bi smjelo opravdati s obzirom na to da svi oni imaju odjele za javne nabavke i ljude koji su stručnjaci i morali bi znati sve o tome. Iz nekih primjera je vidljivo da su upravo ti ljudi uradili ono što se u udžbenicima o korupciji u javnim nabavkama navodi kao negativan primjer, a to je da toliko detaljno opišete proizvod koji nabavljate da ga samo jedan proizvođač ima. Odmah znate da će ta tenderska dokumentacija biti poništena", kaže Semir Mujkić, jedan od istraživača u ovom projektu.

Kada su u pitanju same vlade koje su vlasnici tih preduzeća, ne može se isključiti ni to da sva ta korupcija u javnim nabavkama zapravo počinje od njih, smatra Mujkić.

"Ne možemo isključiti mogućnost da upravo oni koriste te kompanije baš zbog toga što imaju javne nabavke i da tako protežiraju svoje kompanije da dobiju poslove na tenderu i tako dođu do novca. Znamo na koji se način imenuju upravni i nadzorni odbori također, sve je to stvar politike", kaže Mujkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: