BiH
961

Fadil Novalić: Imamo namjeru povećati primanja državnih službenika

Piše: S. Č.
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra kako će sporne izmjene Zakona o državnoj službi poboljšati kvalitet rada državnih službenika i namještenika.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi FBiH, koji se danas našao na dnevnom redu Parlamenta FBiH, Novalić je izjavio kako će se ovim izmjenama izgubiti sigurnost pozicije u državnoj službi.

"Svi znamo da ako je nekom zagarantovana pozicija on nema afiniteta da unaprijedi svoj rad. Izmjenama Zakona o državnoj službi se ta sigurnost gubi, što će u konačnici dovesti do veće produktivnosti državnih službenika", rekao je premijer Federacije BiH.

Istakao je kako vjeruje da je 80-90 posto državnih službenika veoma kompetentno i stručno za poziciju koju obavlja, te kako je planirano povećanje njihovih primanja s obzirom na dobar posao koji obavljaju.

Dodao je da će u narednih 60 dana biti doneseni kriteriji za prijem novih državnih službenika, a koji će biti u skladu s onim što je Evropska unija zatražila u Reformskoj agendi.