Popis stanovništva u BiH 2013.
0

Everaers: Pitanja jezika, vjere i nacionalnosti su veoma osjetljiva

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Direktor Ureda za statistiku Evropske komisije (EUROSTAT) Pieter Everaers ovih dana boravi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje se susreo sa čelnim ljudima bh. institucija, koje su uključene u popis stanovništva, koji će biti proveden naredne godine.

U aprilu ove godine potpisan je Memorandum o razumijevanju između Vijeća Evrope, Evropske komisije i Vijeća ministara BiH, kojim se reguliše monitoring priprema i popisa stanovništva. Everaers je naglasio kako Međunarodna posmatračka misija ima zadatak da vrši posmatranje cijelog procesa popisa stanovništva, od njegovog početka do samog kraja.

"Mi ćemo raditi sa nizom eksperata, koji će biti aktivno uključeni u pripreme. Oni će također raditi na terenu te obradi i distribuciji podataka", kazao je Everaers. Prema njegovim riječima, popis stanovništa je težak proces za koji je potrebno uraditi velike pripreme.

"Ovdje nema prostora za greške. Ovo je skup proces koji se ne može dva puta ponavljati, ukoliko BiH želi provesti popis stanovništva, potrebno je što prije uraditi upitnik i testni popis koji bi se trebao održati u oktobru", pojasnio je direktor Ureda za statistiku Evropske komisije.

Na pitanje kako će u upitniku biti formulisana ona osjetljiva pitanja poput vjeroispovijesti, jezika i etniciteta, Everaers kaže kako je ova grupa pitanja privukla pažnju građana i u zemljama okruženja, gdje je rađen popis stanovništva.

"Postoji puno učesnika u procesu zainteresovanih za to na koji će način biti formulisana pitanja, kao i način na koji će ona biti analizirana. Ovo su osjetljiva pitanja kojima je potrebno posvetiti mnogo pažnje. Njihova formulacija je u toku i na tome se radi", pojasnio je Everaers.

Izbori koji će se održati naredne godine koštat će između četiri i pet miliona KM i u njih će direktno biti uključeno oko 20.000 popisivača na terenu.