BiH
0

Bevanda potpisao memorandum o monitoringu popisa stanovništva

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju za operaciju međunarodnog monitoringa popisa stanovništva i domaćinstava BiH u 2012./2013. godini, na koji su prethodno potpis stavili predstavnici Evropske komisije i Vijeća Evrope.

Peter Sorensen, specijalni izaslanik Evropske unije (EU) u našoj zemlji i šef Delegacije EU u BiH, te šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary-Ann Hennessey potpisali su nakon toga ugovor o bespovratnoj dodjeli 700.000 eura za organizaciju rada misije međunarodnih posmatrača.

Predsjedavajući Bevanda je rekao da će Vijeće ministara osigurati političku saglasnost da Memorandum prihvate svi politički akteri i nivoi vlasti u našoj zemlji.

Međunarodni monitoring treba da doprinese izgradnji povjerenja u popis uz osiguranje širokog učešća građana i zalaganja za poštivanje međunarodnih standarda i preporuka, dodao je.

Sorensen, šef Delegacije EU, rekao je da se od Bosne i Hercegovine očekivalo da mnogo prije provede popis koji treba realizirati uskoro ako želi da kredibilno odgovori na pitanja Evropske komisije.

Ta pitanja se prije svega tiču bruto domaćeg proizvoda, zdravstva, školstva, obrazovanja, socijalnog sektora, infrastrukture i drugih oblasti značajnih za planiranje ekonomskog razvoja te investicija.

Šefica Misije Vijeća Evrope u BiH naglasila je da svaka ozbiljna država mora imati realnu sliku stanja o svom stanovništvu, a Bosna i Hercegovina posebno zbog toga što je čekaju važne reforme.

Najznačajnije evropske institucije zadovoljne su što će BiH u narednih 18 mjeseci konačno provesti popis stanovništva, rekla je ova evropska zvaničnica.

Puna integracija BiH u EU, što podrazumijeva i potpuno usklađivanje domaćeg zakonodavstva s evropskim standardima, zajednički je cilj Vijeća Evrope i Evropske komisije, njena je poruka.

Direktor Eurostata Pieter Everaers rekao je da će popis stanovništva BiH koštati između 20 i 22 miliona eura, što možda izgleda skupo, ali, kako je dodao, mnogo je vredniji značaj ovog procesa za planiranje ekonomskog razvoja svake države pa i BiH.

Everaers je pojasnio da će međunarodni monitoring popisa u BiH obavljati nezavisna misija u dva nivoa.

U prvom će djelovati upravljačka grupa, a u drugom odboru u kojem će biti stručnjaci za provođenje popisa i grupa od 30 do 50 međunarodnih posmatrača na terenu.