Zarada od 450 do 650 KM
60

Na popisu stanovništva 2013. bit će angažirano više od 20.000 ljudi

Piše: E. G.
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Popis stanovništva, prvi nakon rata, odnosno nakon 1991. godine u BiH bit će sproveden od 1. do 15. aprila naredne godine. Prvi rezultati bi trebali biti poznati nakon 90 dana od dana završetka popisa, dok će konačni rezultati biti poznati do kraja 2015. Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini utvrđeno je da će nas sve skupa koštati minimalno 42.625.603 KM. Međutim, u Agenciji za statistiku BiH kažu da se već sada vidi da će taj iznos biti veći.

"U odnosu na navedenu procjenu mi smo, zbog utjecaja stope inflacije u odnosu na razdoblje kada je Zakon pripreman, uočili potrebu za određenim korekcijama u budžetu. Po završetku probnog popisa uradit ćemo detaljnu analizu i potrebne dodatne korekcije ovisno od stope inflacije i donatorskih sredstava", rekao je za Klix.ba Zdenko Milinović, direktor Agencije.

Novac za ovu namjenu osigurat će se iz državnog, entitetskih i budžeta Distrikta Brčko, kao i eventualnih međunarodnih donacija i drugih izvora. Uslučaju osiguranja donatorskih sredstava budžet će, na godišnjoj razini, biti umanjen za iznos tih sredstava.

Pored zaposlenika u institucijama koje se bave statistikom, na popisu će biti angažirano još 21.000 popisivača, 2.800 instruktora na terenu, 750 članova općinskih popisnih komisija te od 250 do 300 saradnika na pripremi i obradi materijala.

"Namjera je za ovaj posao angažirati nezaposlene osobe i studente, a poziv za njih će biti javni, dok će kriterije za njih definirati statističke institucije. U konačnici odabir osoblja će vršiti predstavnici lokalne samouprave. Sadašnja procjena je da će popisivači zaraditi od 450 do 650 KM, što zavisi od obima posla koji će obavljati", rekao je Milinović.

Predviđeno je da se probni popis provede od 1.do 15. septembra, ove godine. Probni popis provodi se na uzorku od 60 popisnih krugova, 33 u Federaciji BiH, 21 popisni krug u Republici Srpskoj i šest u Brčko distriktu BiH.

"U probnom popisu nije moguće testirati kompletnu organizaciju popisa. Između ostalog u probnom popisu ne organizira se prethodno popisivanje za neke kategorije stanovništva kao što je to slučaj u pravom popisu. Misli se, prije svega, na osobe koje imaju uobičajno mjesto stanovanja u BiH, a u momentu popisa će biti odsutne iz mjesta stanovanja. To su vojne osobe, osobe na izdržavanju kazne, članovi diplomatsko – konzularnih predstavništava i diplomatsko osoblje u međunarodnim organizacijama i institucijama", pojašnjava Milinović.

Probni popis će koštati do 200.000 KM. Kada je u pitanju samo štampanje popisnih listića, za taj dio posla će biti odabrana firma na međunarodnom tenderu.