Ministar Džerard Selman tvrdi
0

Eventualna apelacija je svjesno rušenje dejtonskog principa BiH

SRNA
Džerard Selman
Džerard Selman
Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman smatra da bi eventualno pokretanje apelacije i na novi zakon o katastru, kojim je stavljen van snage Zakon o katastru koji se nalazi na ocjeni ustavnosti kod Ustavnog suda BiH, to bilo čisto politikanstvo i svjesno rušenje dejtonskog koncepta BiH.

"Mislim da se to ne bi trebalo desiti, a ukoliko eventualno do toga dođe, jasno je da će to biti čisto politikanstvo. Biće to onda svjesno rušenje dejtonskog koncepta BiH. Pokušali smo pružiti punu pravnu zaštitu svim nosiocima stvarnih prava. Jedan dio koji se odnosio na to da Republička geodetska uprava radi obilježavanje entitetske linije izbačena je iz novog zakona", rekao je Selman.

Usvajanjem novog zakona o katastru, kaže on, RS samo koristi pravne mogućnosti i ovlaštenja koja su joj data važećim zakonima, poštujući odluku Ustavnog suda BiH i privremenu mjeru zabrane primjene Zakona o katastru.

"Moramo deblokirati funkcionisanje određenih pravosudnih institucija, kao i rad Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja je preuzela zemljišnu knjigu. Ide se ka tome da se u RS formira jedinstvena evidencija nekretnina. Da ne bi došli u poziciju da građani i privreda RS trpe štetu, opredijelili smo se za donošenje novog zakon čime, sada već stari zakon, stavljamo van snage", objasnio je Selman. 

On je rekao da je od ukupno 19 gruntovnica, Republička geodetska uprava preuzela njih 16 i one i dalje tamo ostaju. Geodetska uprava će, kaže Selman, i nakon stupanja na snagu novog zakona voditi jedinstvenu evidenciju o zemljišnim knjigama i preuzeti preostale tri zemljišno-knjižne kancelarije.

"Novim zakonom nije napušten koncept prethodnog zakona o katastru. I dalje RS ide na jedinstvenu evidenciju nekretnina što je standard Evropske unije", naglasio je Selman.