BiH
0

Novi zakono katastru na sjednici Skupštine RS-a

FENA
Prijedlog zakona o premjeru i katastru RS-a bit će razmatran danas po hitnom postupku na sjednici Narodne skupštine RS-a koja je počela u Banjoj Luci.

Predlaganjem ovog zakonskog akta Vlada RS-a je sama odustala od Zakona o katastu u RS-u, čija primjena je obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH, po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Činjenica da vlast u RS-u predlaže ovaj zakon po hitnom postupku, umjesto razmatranja u redovnoj proceduri, izazvao je danas primjedbe opozicionih poslanika, budući da se radi o veoma važnom zakonu za RS.

Usvajanjem ovog zakona prestat će da važi sporni Zakon o katastru, odnosno on se stavlja van snage.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman je priznao ranije da se Vlada RS-a na to odlučila da se ne bi ulazilo u dalji postupak ocjene ustavnosti Zakona o katastru pred Ustavnim sudom BiH.

Prijedlog zakon o premjeru i katastru RS-a se u određenim elementima razlikuje od Zakona o katastru, a prihvaćene su i neke od primjedbi koja se mogla čuti na sporni zakon.

Novina u ovom zakonu je da se briše mogućnost sticanja prava svojine na osnovu faktičkog stanja, a sada je data mogućnost sudske zašite, za sve one osobe koje smatraju da su im povrijeđena određena imovinska prava i dok se ne završi postupak na sudu neće se moći vršiti katastarske promjene.

U Prijedlogu zakona o premjeru i katastru RS-a ipak nije napušten koncept da zemljišnoknjižne evidencije budu u nadležnosti Geodetske uprave RS-a, ali su proširena i liberalizovana prava vlasnika.

U Narodnoj skupštini RS-a u toku je rasprava o prvoj tački - poslaničkim pitanjima predstavnicima Vlade.

Na dnevnom redu je više zakona među kojima i novi zakon o robnim rezervama.