Otkazana konferencija za medije
41

EUROSTAT preporučio odgađanje popisa stanovništa 2013. godine

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zakazana konferencija za medije, koju je trebao održati direktor Ureda za statistiku Evropske komisije (EUROSTAT) Pieter Everaers sa zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzom Daviddijem, danas je naprasno otkazana, iako se pojavio rekordan broj predstavnika medija. Kako saznajemo, razlog leži u činjenici da je Everaers Vijeću ministara namjeravao preporučiti odgađanje popisa stanovništva u BiH planiranog za 2013. godinu.

Prema našim informacijama, u toku su pregovori zvaničnika EUROSTAT-a i predstavnika Vijeća ministara.

U Agenciji za statistiku BiH nisu imali informaciju o tome da li će popis biti odgođen, već su samo kratko rekli da posjeduju informacije da je konferencija za medije odgođena, a da je direktor Agencije Zdenko Milinović na sastanku sa Everaersom i da će se nakon toga oglasiti saopćenjem za javnost.

Popis bi trebao biti proveden u periodu od 1. do 15. aprila 2013. godine.

U vezi s ovom situacijom reagovalo je i Vijeće ministara koje je odgovornost za ovu situaciju prebacilo na predstavnike EUROSTAT-a.

"S obzirom da su se u medijima pojavile informacije koje dezinformiraju javnost u vezi sa posjetom delegacije EUROSTATA na čelu sa direktorom Pieterom Everaersom u kojima se kaže da prtedstavnici EUROSTATA nisu imali odgovarajući osobu s kojom bi razgovarali i predali izvještaje, dužni smo vas obavijestiti da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH na vrijeme obavijestio delegaciju da će u tom periodu biti na službenom putu, ali je predložio da se delegacija sastane sa predstojnikom Ureda predsjedatelja, Eugenom Šuškom i savjetnikom predsjedatelja Goranom Krtalićem koji su bilo ovlašteni da sa punim kompetencijama obave razgovor. Međutim, delegacija EUROSTATA se oglušila na taj prijedlog i nije odgovorila niti pozitivno, niti negativno na dostavljeni dopis", navodi se u saopštenju Vijeća ministara.

Oni navode da je pored predstavnika Ureda predsjedatelja, delegacija EUROSTATA imala mogućnost i da navedeni izvještaj preda jedinoj nadležnoj instituciji za provođenje propisa iz ove oblasti, a to je Agencija za statistiku BiH na čelu sa direktorom Zdenkom Milinovićem.

"Dakle, priliku za razgovor sa najkompetentnijim osobama i predaju izvješta delegacija je imala, ali je, nažalost, nije iskoristila", navodi se u saopštenju Vijeća ministara.