BiH
92

EUFOR spreman za sprečavanje građanskih nemira, hoće li ih biti pred izbore?

Piše: E. Gorinjac
EUFOR-ova vozila jučer u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
EUFOR-ova vozila jučer u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Predizborno vrijeme je uvijek prilika za podizanje međunacionalnih tenzija u BiH, ali i prilika sindikatima i brojnim drugim grupacijama građana da izraze nezadovoljstvo onim što je vlast uradila ili bolje rečeno nije uradila. Kako se približavaju izbori EUFOR pojačava snage radi sprečavanja građanskih nemira, vidljivo je to iz navoda na stranici vlade Velike Britanije, ali stručnjaci za sigurnost vjeruju da do značajnijeg narušavanja sigurnosne situacije neće doći.

Kako je Klix.ba već objavio, uoči oktobarskih izbora iz Velike Britanije u sastav EUFOR-a stiže 100 vojnika kao i više oklopnih vozila, s ciljem očuvanja mira i stabilnosti u našoj zemlji, a neke od njih su građani mogli vidjeti ovih dana na ulicama Sarajeva.

Predsjedavajuća komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić je ovo prokomentirala za naš portal.

"Mi imamo saradnju sa EUFOR-om, ali to ne znači da komandant EUFOR-a svoje operativne podatke koji su vezani za rad vojnika zemalja koje učestvuju u evropskim snagama u BiH razmjenjuje sa Komisijom, to je nije ni njegov, ni naš posao. Vjerovatno je prema njegovoj ocjeni ima potrebe za tim, s obzirom na situaciju u zemlji i na tako strašnu predizbornu kampanju koja se očekuje, to kod stranaca izaziva potencijalni strah da bi se nešto moglo dogoditi, pa predpostavljam da je to razlog. To šta mi vidimo ili ne vidimo da se dešava ponekad nije dovoljno i važnije je kako nas vide drugi", kazala je Majkić.

Dodala je da pretpostavlja, s obzirom da je general Dieter Heidecker, komandant EUFOR-a, koji je snažno bio angažiran i tokom poplava, da će svi vojnici imati i konkretne zadatke.

"Nadam se da dodatni pripadnici EUFOR-a neće biti potrebni zato što Heidecker misli da će se sigurnosne prilike u BiH narušiti. Ovome ide naruku i njegova procjena stanja sigurnosti i ovaj cirkus koji je napravljen u pokušaju smjene direktora SIPA-e, jer je praktično time narušen sigurnosni sistem i niko ne može predvidjeti šta se može dogoditi sutra. To su sve stvari za koje smo sami krivi", ocijenila je Majkić.

Predsjedavajuća Komisije je, očekivano, uputila kritike na račun Tužilaštva BiH, optužujući tu instituciju da vrši pritiske na izvršnu vlast i "nezakonito utječe na odluke izvršne i zakonodavne vlasti, onda kada se SIPA-a mora braniti i tražiti zaštitu od Vijeća ministara, to znači da glavna policijska agencija ne može raditi svoj posao".

Dodala je da se zbog toga treba zabrinuti, ne komentirajući i zanemarujući kontra argumente koji ukazuju na to da je do paljenja Predsjedništva BiH tokom februarskih protesta došlo jer SIPA-a, odnosno njen direktor, nije reagirao.

Prof. dr. i stručnjak za pitanje sigurnosti Vlado Azinović za Klix.ba kaže kako smatra da većih sigurnosnih problema ne bi trebalo biti.

"Izazovi i krize su uvijek mogući i BiH nije nikakvo posebno mjesto gdje bi se trebala očekivati neka posebna kriza i posebno žarište. Nažalost, situacija pred izbore je uvijek prilika za nerede. Mislim da sukoba kakve smo imali devedesetih godina više ne može biti, ali živimo u svijetu koji je pun raznih sigurnosnih izazova, što prirodnih katastrofa, što izazvanih ljudskim faktorom", ocijenio je Azinović.

Profesor Azinović dodaje da uprkos tome što ne smatra da je BiH posebno izloženo područje pogodno za nerede, ipak navodi da treba imati u vidu da obično pred izbore naše političke elite manipuliraju strahom da bi osigurale podršku svojih izbornih baza za, kako je kazao, inače nepostojeće političke platforme.

"Mislim da je ojačavanje operativnih sposobnosti EUFOR-a jedan signal da EU prije svega neće tolerirati eskalaciju i zloupotrebu nasilja u vrijeme pred izbore. Mislim da nema osnova vjerovati da će biti većih nereda, ali naravno ne možemo proricati budućnosti", kaže Azinović.