{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Analitičari: Politička elita sije strah u BiH, žele vladati i narednih 100 godina

30.7.2014. u 20:30
137
113
Analitičari: Politička elita sije strah u BiH, žele vladati i narednih 100 godina
137
Analitičari: Politička elita sije strah u BiH, žele vladati i narednih 100 godina
Esad Bajtal i Slavo Kukić (Foto: Klix.ba)
Napadi na vjerske objekte, na povratnike, incidenti zasnovani na međunacionalnim podjelama i tenzijama odavno su postali uobičajeni predizborni "dekor" na bh. političkoj sceni. Tako se ovi incidenti ponavljaju uoči svakih izbora u našoj zemlji.
Prof. dr. Esad Bajtal u razgovoru za Klix.ba, govoreći o ovoj pojavi, ističe kako to na najbolji način oslikava nezrelost, nekompetentnost i nesposobnost političkih subjekata u našoj zemlji, kojima su ovi incidenti jedno od sredstava u utrci za politički tron.

"Ja nemam neposredne dokaze da politika i političari stoje iza svih tih napada i divljaštava, ali moramo znati da se ništa ne događa slučajno. Činjenica da se takvi incidenti učestalo dešavaju pred svake izbore govori sama za sebe dovoljno", naglašava naš sagovornik.

Apstinencija biračkog tijelaIstiče kako se ovakvi incidenti, ali i teška krivična djela, uoči izbora mogu očekivati sve dok ne sazrije politička scena u BiH, te da ona neće sazreti dok ne sazriju političari, ali i biračko, a ne glasačko tijelo.

"Svjedoci smo velike apstinencije biračkog tijela, koja ide i do 50-60 posto, zbog čega nam glasačko tijelo, koje je često instruirano i upućeno kako da glasa, bira predstavnike. To bi se moralo promijeniti", rekao je Bajtal i nastavio:

"Međutim, kako očekivati da sazrije biračko tijelo u ovoj gladnoj, poniženoj i opljačkanoj zemlji u kojoj 20 posto stanovništva živi u teškom siromaštvu, a 90 ljudi, čija imena ne znamo kao ni način kako su stekli bogatstvo, imaju čak devet milijardi dolara. Sa tim novcem možete dobiti izbore i u Americi. A u BiH ih možete dobijati narednih 100 godina, i to legalno, u demokratskom duhu i uz aminovanje međunarodne zajednice".

Jedna od žrtava incidenta iz "lepeze predizbornog dekora" je i univerzitetski profesor Slavo Kukić koji je nedavno pretučen u svome kabinetu u Mostaru.

"Nisu to nikakva nacionalistička divljanja, jer bi to tada bili ekscesi koji nisu kontrolisani. Svi ovi napadi na vjerske objekte, premlaćivanja, paljenje zastava... uoči izbora, zapravo su organizovani iz centara političke moći u našoj zemlji i njima se pred svake izbore homogenizira biračko tijelo, već evo četvrt stoljeća", navodi profesor Kukić.

Kada je riječ o napadu koji se lično njemu desio, profesor Kukić kaže:

"Tim slučajem je poslana poruka 'običnom' svijetu da trebaju držati jezik za zubima, jer ako jedan univerzitetski profesor nije zaštićen od napada, šta tek mogu oni očekivati. Također, ovakvim se napadima i incidentima zastrašuju svi oni koji razmišljaju drugačije, kako više ne bi imali dilemu da li da istraju ili da se utope u masu koja ih okružuje", naveo je Kukić, dodajući kako je to loša poruka za budućnost BiH.

Sve to, dodaje, dovelo je do toga da je naša zemlja danas dezintegrisanija nego što je to bila, naprimjer, 2001. godine.

Spržena i ničija zemlja"U narednom periodu, do oktobarskih izbora, možemo očekivati incidente i na sportskim priredbama, koji se obično dešavaju pred izbore, a daleko rjeđe u godinama koje nisu izborne", mišljenja je naš sagovornik.

Profesor Kukić je na kraju rekao kako smatra da BiH nema domaće snage koje bi donijele neke bitnije promjene u ovom smislu, te da je za to potreban značajniji angažman međunarodne zajednice u našoj zemlji.

"Sasvim je jasno da međunarodni centri moći mogu riješiti situaciju u našoj zemlji 'od doručka do ručka', no prema mom mišljenju, za to ne postoji spremnost, iako su svi verbalno i deklarativno za promjene. No, moram reći da će se bez njihove podrške ovo mučenje u našoj zemlji nastaviti, te da BiH, nažalost, ima dobre izglede da postane spržena i ničija zemlja, u kojoj će ostati samo starci", zaključio je Kukić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: