{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EUFOR će pomoći u gašenju požara u Jablanici

23.8.2013. u 10:25
0
4
EUFOR će pomoći u gašenju požara u Jablanici
0
EUFOR će pomoći u gašenju požara u Jablanici
Zbog alarmantnog stanja na području Slatine i drugih dijelova na području Općine Jablanica gdje požari gore od 3. augusta u pomoć vatrogascima i stanovništvu stižu i pripadnici EUFOR-a.
Naime, Ministarstvo sigurnosti BiH poslalo je zahjtev EUFOR-u za pomoć u gašenju šumskog požara na području Jablanice. Vršilac dužnosti komandanta snaga EU Fatih Ilhan rekao je da je EUFOR spreman pomoći BiH.

“EUFOR nije u BiH samo kako bi podržao sigurno i stabilno okruženje i pružio podršku Oružanim snagama BiH u osposobljavanju i obuci. Ako posjedujemo kapacitete da pomognemo državnim institucijama sa našim resursima, a da to ne ugrožava našu glavnu misiju, onda ćemo to i učiniti”, dodao je Ilhan.

Alouette III
Alouette III


U zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH naglašena je ozbiljnost situacije na terenu i navodi se da je “vrlo zahtjevna i kritična”.

EUFOR će pružiti podršku s jednim helikopterom tipa Alouette III, kojim će se pomoći bh. snagama u gašenju požara, i jednim helikopterom tipa Black Hawk, kojim će se vršiti transport personala i opreme.

Black Hawk
Black Hawk


“Austrijske posade helikoptera dobro su uvježbane za operacije pružanja pomoći u kriznim situacijama i sanitetsku evakuaciju, i oni će, u okviru raspoloživih resursa, podržati ovu operaciju onoliko dugo koliko to bude potrebno2m, saopćeno je iz EUFOR-a.

Ovo nije prvi put da EUFOR pruža pomoć BiH u gašenju šumskih požara. U julu prošle godine EUFOR je koristio helikoptere u ove svrhe

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: