BiH
11

Vatrogascima u Jablanici u pomoć stižu kanaderi iz Hrvatske

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U četvrtak, u večernjim satima u vremenu od 18.30 do 19.30 sati na požarištu iznad Slatine djelovao je jedan helikopter Oružanih snaga BiH, koji je napravio šest izbačaja vode, ali s obzirom na veličinu opožarene površine požar nije stavljen pod kontrolu.

Vatrena stihija je nastavila kretanje niz padine brda prema magistralnom putu M 16 i prema brani HE Jablanica, te prema visokoj šumi u pravcu naselja Bukov pod i Mirke.

U večernjim satima izbio je požar u brdu iznad magistralnog puta M17. Brzom intervencijom vatrogasaca i pripadnika Gorske službe spašavanja - stanica Jablanica požar je oko 24.00 sata ugašen, navodi se u izvještaju o stanju požarišta sinoć u 24.00 sata objavljenom na službenoj stranici Općine Jablanica.

Za danas je planirano je gašenje požara na sva tri požarišta i to: Slatina, Donja Jablanica i Draganjska planina.

Od Federalne uprave civilne zaštite potvrđeno je da će u gašenju požara pomoći dva kanadera iz Republike Hrvatske, dva helikoptera Oružanih snaga BiH i jedan helikopter EUFOR-a.

"Stigla je i pomoć kolega, po jedna posada iz Čapljine, Konjica i Mostara, te dvije vatrogasne posade iz Kantona Sarajevo", kazao je Omer Karić, stručni savjetnik za odnose s javnošću u Općini Jablanica i član Štaba CZ Jablanica.

Prema njegovim riječima, na požarištima ima pomaka, jedan opasan krak prema naselju Slatina, sa minirane strane, nastoji se djelovanjem iz zraka zaustaviti, što je dosta povoljno jer bi se moglo proširiti na gustu bukovu šumu.

Karić je kazao da oko 10.15 do 10.30 sati očekuju i početak dejstva dva kanadera te EUFOR-ovog helikoptera tipa Alouette III, kojim će se pomoći bh. snagama u gašenju požara, i jednim helikopterom tipa Black Hawk, kojim će se vršiti transport osoblja i opreme.

Austrijske posade helikoptera dobro su uvježbane za operacije pružanja pomoći u kriznim situacijama i sanitetsku evakuaciju, i oni će, u okviru raspoloživih resursa, podržati ovu operaciju onoliko dugo koliko to bude potrebno, saopćeno je iz EUFOR-a.  

Služba za civilnu zaštitu Općine Jablanica je poduzela sve aktivnosti na osiguranju uvjeta za normalan rad i djelovanje zračnih snaga u zoni vodozahvata na Jablaničkom jezeru, kao i u području požarišta.