{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konačno stigla pomoć: Hrvatski kanaderi gase požare u Hercegovini

F
23.8.2013. u 12:33
14
53
Konačno stigla pomoć: Hrvatski kanaderi gase požare u Hercegovini
14
Konačno stigla pomoć: Hrvatski kanaderi gase požare u Hercegovini
Kanaderi u akciji gašenja (Foto: Klix.ba)
Kanaderi iz Hrvatske djeluju po požarištu Slatina - kazao je Feni Omer Karić, stručni savjetnik za odnose s javnošću u Općini Jablanica i član Štaba CZ Jablanica danas nešto prije 12 sati.
"Mada se računalo da oni neće djelovati zbog minsko-eksplozivnih sredstava i sumnjivog područja na kojem se požar nalazi, međutim, pristali su i otprije desetak minuta djeluju po požarištu i to je jako dobro ", kazao je Karić.

Po njegovim riječima, helikopteri Oružanih snaga BiH su djelovali do 9.00 sati po požarištu Slatina. Oni su zaustavili jednu opasnu požarnu liniju koja se kretala prema naselju Slatina.

"Helikopter EUFOR-a djeluje na požarištu Donja Jablanica i on je također imao uspješno dejstvo. Zaustavio je isto jednu požarnu liniju koja se jučer proširila prema naselju Donja Jablanica. On još djeluje", kazao je Karić.

Na pitanje da li je s obzirom na djelovanje letjelica danas nešto povoljnije stanje na požarištima, Karić je kazao da ne znaju kakvi će biti efekti na dijelu brda na jugoistočnoj strani koji prijeti putnoj komunikaciji i objektu Hidroelektrane "Jablanica", odnosno koji se širi južno od brane HE "Jablanica" prema naselju Bukov Pod i Mirci.

"Tu se nalazi velika bukova šuma i ako to zahvati, to će biti problem", kazao je Karić.

Po njegovim riječima, na tom dijelu požarišta prvi put zajednički djeluju vatrogasci na terenu. To su po jedna posada iz Čapljine, Konjica i Mostara i dvije posade vatrogasaca iz Kantona Sarajevo, uz domaće snage, vatrogasce i dobrovoljce iz Jablanice.

"Opožarena površina na brdu Oskoruša je, po našoj procjeni, oko tri hektara šume i niskog rastinja", kazao je Karić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: