BiH
16

EU zabrinuta prijedlozima koji uključuju povećanje političkih imenovanja u FBiH

Piše: Er. M.
Iz Delegacije Evropske unije u BiH kazali su za Klix.ba da su zabrinuti zbog trenutnih prijedloga koji uključuju povećanje političkih imenovanja u entitetu Federacija BiH.

Vlada Federacije BiH usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH, a o kojem bi se uskoro trebao izjasniti i Federalni parlament.

"Kako bi država ispunila kriterije iz Kopenhagena i Madrida i obaveze članstva, kao i uspješno okončala proces EU integracija, potrebna joj je javna administracija koja se zasniva na principima stručnosti, odgovornosti, političke neutralnosti, učinkovitosti i efikasnosti", rekao je glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie za Klix.ba.

On je istakao kako pridržavanje kriterija procesa EU integracija znači primjenjivanje upravo ovih principa: jasno razdvajanje politike i administracije, profesionalna i nepristrasna javna služba i osiguravanje snage administrativnih i pravosudnih sistema da primjene i provode postojani pravni okvir. Dodaje da je svaka reforma kojoj ovo uspije poželjna.

"Također smo zabrinuti o trenutnim prijedlozima koji uključuju povećanje političkih imenovanja. Ispred BiH je dalek put po ovom i ostalim pitanjima javne službe. EU ostaje snažno posvećena zajedničkom radu sa BiH, kratkoročno i dugoročno, kako bi se unaprijedio kvalitet javne službe", rekao je McGuffie.

On je kazao da je EU podržala procese reforme javne službe i upravljanja ljudskim resursima, "elektronsku upravu", koordinacije strateškog planiranja politika, procese upravljanja javnim finansijama, javnim nabavkama i borbu protiv korupcije.

"Našim projektima su putem savjeta u formulaciji politika, obukama i jačanjem kapaciteta javnih službenika ojačane institucije, što u konačnici znači bolje pripremljene i učinkovitije javne službenike koji raspolažu sa više mehanizama u svom radu", zaključio je McGuffie.