BiH
96

McGuffie: EU je spremna osigurati 500 miliona eura za investicije u BiH

Piše: Er. M.
Andy McGuffie (Foto: Klix.ba)
Andy McGuffie (Foto: Klix.ba)
Evropska unija i međunarodne finansijske institucije spremne su osigurati milijardu eura u naredne tri godine kao direktnu pomoć u provođenju reformi te osigurati dodatnih petsto miliona eura za investicije, kazao je za Klix.ba glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.

Iz Delegacije EU ističu da je proces provođenja reformi u toku i da je napredak postignut u mnogim područjima.

Pozdravili su izraženu opredijeljenost svih nivoa vlasti u BiH na radu na onome što je, u tom smislu, neophodno.

"Svih četrnaest većih političkih stranaka i njihovi lideri su se prije osam mjeseci potpisima Evropskoj uniji obavezali na socijalno-ekonomske reforme i integraciju u EU. Reformska agenda služi objema svrhama. Evropska unija očekuje da se sve političke stranke i njihovi lideri pridržavaju obaveza koje su preuzeli i pomognu provođenje Reformske agende", rekao je McGuffie.

On je dodao da reformska agenda odražava kolektivnu želju vlada na državnom i entitetskim nivoima i kao odgovor na jasnu želju građana u Bosni i Hercegovini za stvarnom promjenom i boljim životom: više radnih mjesta, jačom vladavinom zakona, efikasnijom i pouzdanijom javnom administracijom, te više prilika za sve.

"Evropska unija i međunarodne finansijske institucije spremne su osigurati blizu milijardu eura u naredne tri godine kao direktnu pomoć u provođenju reformi te osigurati dodatnih petsto miliona eura za investicije. Ovaj novac bi zauzvrat donio veće investicije u privatni sektor i osnažio cjelokupnu ekonomiju, otvarajući nova radna mjesta i pružajući svima veće mogućnosti", zaključio je McGuffie.