{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Novi zakon o radu u FBiH omogućit će dosta novih prilika za zaposlenje

28.7.2015. u 16:56
47
81
EU: Novi zakon o radu u FBiH omogućit će dosta novih prilika za zaposlenje
47
EU: Novi zakon o radu u FBiH omogućit će dosta novih prilika za zaposlenje
Foto: AFP
Iz Delegacije Evropske unije u BiH saopćeno je za Klix.ba da reforme tržišta rada predstavljaju važan element reformske agende, te da je novi zakon o radu u FBiH neophodan u okolnostima kada 60 posto mladih ljudi nema zaposlenje i kada je ukupan nivo nezaposlenosti izrazito visok.
"Razumijemo zabrinutost građana povodom reformi radnog zakonodavstva, ali postoje dobri razlozi za optimizam jer će novi Zakon o radu omogućiti dosta novih prilika za zaposlenje", saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Oni dodaju da je svrha zakona o radu učiniti zapošljavanje sigurnim i pravičnim, a ne ekskluzivnim.

"Postojeći prijedlog Vlade FBiH sadrži 26 članova čije odredbe vode jačanju prava radnika, a uključuju, između ostalog, veće beneficije tokom porodiljskog dopusta za majke i očeve, koje su više u skladu s evropskim standardima", rečeno nam je iz Delegacije EU. Dodaju da Evropska unija želi vidjeti dijalog i učešće svih partnera.

U Delegaciji EU u BiH kazali su da je činjenica da tržište rada u BiH nije dovoljno fleksibilno.

"Naprimjer, poslodavcima je preskupo upošljavati više radnika usljed postojećih poreskih opterećenja na rad, što opet doprinosi nezaposlenosti. Na vlastima je da odlučuju o pojedinostima, ali vjerujemo da svi imamo isti cilj - osiguranje privrede koja je konkurentnija i spremna za rast", saopćeno je iz Delegacije.

Na kraju su zaključili kako je aktivno učešće građana ključno za zdravu demokratiju, bilo na izborima ili putem drugih oblika demokratskog djelovanja, te je od vitalnog značaja za proces evropskih integracija.

"Svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja s ciljem javnog izražavanja određenih stavova i neslaganja“, rečeno je iz Delegacije EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: