{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija EU: Novi Zakon o radu u skladu je s principima EU

F
31.7.2015. u 11:14
9
29
Delegacija EU: Novi Zakon o radu u skladu je s principima EU
9
Delegacija EU: Novi Zakon o radu u skladu je s principima EU
Andy McGuffie (Foto: Klix.ba)
Novi Zakon o radu je važna inicijativa - ne samo za Federaciju Bosne i Hercegovine, nego za cijelu državu, ocijenili su danas u Delegaciji Evropske unije u BiH.
U izjavi iz Delegacije EU, nakon usvajanja Prijedloga zakona o radu u Domu naroda Federalnog parlamenta, rečeno je da je taj zakon također bitan dio plana i programa reformi koji su usvojili svi nivoi vlasti u BiH prošle sedmice.

U okviru zajedničkog opredjeljenja za približavanje EU, u februaru ove godine svih 14 glavnih političkih stranaka u BiH obvezale se se na poduzimanje ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi, uključujući i reformu tržišta rada.

Iz Delegacije EU zato podsjećaju da je sada vrijeme da politički akteri provedu te obveze, naglašavajući da je ovo neophodan izbor u vremenu kada je 60 posto mladih bez posla, a ukupna stopa nezaposlenosti među najvišima u Evropi.

- Novi Zakon o radu će pružiti nove mogućnosti zapošljavanja, kao što je to slučaj u drugim zemljama koje su nedavno usvojile slične zakone, na primjer Italije i Srbije. Na vladama i institucijama BiH je da odluče o konkretnim detaljima tog zakona u skladu s demokratskim procedurama - stoji u saopćenju.

Stav Delegacije EU u BiH je da je Prijedlog zakona o radu koji je prezentirala Vlada Federacije BiH razuman, uravnotežen i u skladu sa principima Evropske unije, dok bi ukupni cilj trebao biti da se ekonomija učini konkurentnijom i spremnom za rast, temeljna prava radnika trebaju biti zaštićena.

Izrazili su uvjerenje da novi zakon daje važna poboljšanja radničkih prava, navodeći za primjer značajno veći porodiljski i roditeljski dopust.

- Aktivno učešće građana je bitno za zdravu demokratiju, bilo kroz izbore ili putem drugih demokratskih procesa, a također je važno i za proces integracije u EU. Svi imaju pravo na slobodu mirnog okupljanja, s ciljem da javno izraze određene stavove i neslaganja - zaključili su u Delegaciji EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: