Samit u Trstu
225

EU stopirala BiH projekte od pola milijarde KM zbog blokade iz RS-a

Piše: Er. M.
Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja na današnjem Samitu premijera i šefova država u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici. Četiri odobrena projekta našoj zemlji su privremeno suspendovana, što znači i obustavu pristupa novcu namijenjenom za njihovu realizaciju.

Kako saznaje Klix.ba, telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH iz Trsta je sazvao predsjedavajući Denis Zvizdić uoči potpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici koji su u međuvremenu već potpisali predstavnici Evropske unije sa čelnicima Republike Albanije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srbije i Kosova.


Kako saznajemo, evropska komesarka za promet Violete Bulc jasno je poručila predstavnicima bh. vlasti da naša država neće dobiti sredstva za projekte vrijedne skoro pola milijarde KM sve dok ne potpiše ugovor kojem se protivi Vlada RS-a.

Podsjetimo, Evropska komisija je ukupno odobrila sedam investicionih projekata za zapadni Balkan koje će finansirati sa 535,8 miliona eura. Riječ je o jednom energetskom projektu iz Srbije, četiri transportna projekta iz BiH i po jednom transportnom projektu iz Srbije i Makedonije. U svim slučajevima radi se o sufinansiranju projekata s obzirom na to da EU snosi samo dio troškova dok preostali dio moraju osigurati vlade.

Prethodno su ovi projekti stavljeni na "stand by" zbog odluke Vlade Republike Srpske kojom je blokiran ulazak BiH u Transportnu zajednicu, a sada su i zvanično stopirani.

Vlada RS je Ugovor blokirala zahtijevajući da u definisanju stavova u ime BiH u okviru Sekretarijata transportne zajednice učestvuju tri ministarstva (državno i dva entitetska), što nije u skladu sa unaprijed određenim procedurama dogovorenim sa zemljama Zapadnog Balkana.

Podsjećamo, zaključak koji je donijela Vlada RS-a nije prihvatljiv Vijeću ministara BiH, a zahtijeva izmjene u Ugovoru o Transportnoj zajednici za koje je Evropska komisija kazala da neće biti prihvaćene.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko od jutros je lobirao među evropskim zvaničnicima da se našoj zemlji odobre projekti i da se blokade iz RS-a ne vežu za druge državne projekte.