Trst
91

EU zbog blokade iz RS-a stavila na čekanje bh. projekte vrijedne skoro pola milijarde KM

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Evropska komisija spremna je odobriti BiH četiri od ukupno deset ponuđenih projekata čija je vrijednost 241,6 miliona eura. Kako nam je potvrđeno, naša zemlja će u slučaju odobrenja od EU dobiti 46,1 milion eura. Ipak, iz EU jasno su poručili bh. vlastima da su odobreni projekti stavljeni "stand by" i da su šanse za odobrenje pola-pola.

U toku je četvrto okupljanje predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u talijanskom gradu Trstu, a delegaciju BiH predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Evropska komisija ukupno je odobrila sedam investicionih projekata za zapadni Balkan koje će finansirati sa 535,8 miliona eura. Riječ je o jednom energetskom projektu iz Srbije, četiri transportna projekta iz BiH i po jednom transportnom projektu iz Srbije i Makedonije. U svim slučajevima radi se o sufinansiranju projekata s obzirom na to da EU snosi samo dio troškova dok preostali dio moraju osigurati vlade.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Uprkos tome što su bh. projekti odobreni, Evropska unija stavila ih je na "stand by" zbog odluke Vlade Republike Srpske kojom je blokiran ulazak BiH u transportnu zajednicu.

Također, zbog blokada iz manjeg bh. entiteta upitan je i dogovorni dolazak Evropske komesarke za promet Violete Bulc 16. i 17. jula ove godine.

Kako nam je potvrđeno, ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko od jutros lobira među evropskim zvaničnicima da se našoj zemlji odobre projekti i da se blokade iz RS-a ne vežu za druge državne projekte.