Trst
41

Vlada RS-a definitivno blokirala ulazak BiH u Transportnu zajednicu, gubici nesagledivi

Piše: Er. M.
Vlada RS
Vlada RS
Zaključak koji je donijela Vlada Republike Srpske o osnivanju transportne zajednice nije prihvatljiv Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH, a saglasnost na takav zaključak morala bi dati i Evropska komisija koja se ranije izjasnila da neće prihvatiti nikakve promjene u Ugovoru o osnivanju transportne zajednice.

Kako nam je rečeno, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine upoznato je o zaključku Vlade Republike Srpske, a u vezi s Ugovorom o osnivanju Transportne zajednice između Evropske unije i Jugoistočne Evrope.

"Uzimajući u obzir nadležnosti propisane Ustavom Bosne i Hercegovine, Zaključak Vlade Republike Srpske u kojem se uslovljava da prezentiranje stavova u okviru Sekretarijata transportne zajednice obavljaju tri ministarstva, nije prihvatljiv iz razloga sto su procedure već dogovorene sa zemljama Zapadnog Balkana koje su i potpisnice Ugovora", kazali su nam iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Uzimajući u obzir da su odredbe Ugovora usaglašene sa svim zemljama potpisnicama, za zahtjeve koje postavlja Vlada Republike Srpske, saglasnost bi morala dati Evropska komisija koja se već izjasnila da ne prihvata promjene u već definisanom Ugovoru o transportnoj zajednici i koje su prihvaćene od svih zemalja Zapadnog Balkana.

"Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH naglašava potpunu opredjeljenost saradnje s entitetskim ministarstvima u svim segmentima, ali isključivo u okvirima nadležnosti koje su propisane Ustavom BiH", kazali su nam iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Podsjećamo, ukoliko BiH ostane izvan Ugovora o transportnoj zajednici s Evropskom unijom, gubici će biti nesagledivi: naša zemlja će izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora i priliku da željeznička preduzeća intenzivno rade na provođenju reformi kako bi se osposobila za tržišnu konkurenciju te mogućnost ulaganja u infrastrukturu, što predstavlja interes svih građana BiH.

Ovim neprihvatljivim stavom Vlade RS gubi se i izuzetno važna mogućnost finansiranja projekata od donatora i međunarodnih finansijskih institucija, posebno kroz investicioni okvir za zapadni Balkan.

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nisu dali saglasnost za potpisivanje ugovora o ulasku BiH u Transportnu zajednicu zbog negativnog stava Vlade RS-a.