{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU može finansirati Pelješki most ako dokaže da je najbolje rješenje

F
23.7.2012. u 19:47
1
8
EU može finansirati Pelješki most ako dokaže da je najbolje rješenje
1
EU može finansirati Pelješki most ako dokaže da je  najbolje rješenje
Vesna Pusić
Hrvatska može dobiti finansijska sredstva iz evropskih fondova za izgradnju Pelješkog mosta pod uvjetom da izradi studije koje pokazuju da je to najbolje rješenje, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom.
"Most se može kandidirati za sredstva iz evropskih fondova pod uvjetom da izradimo studije koje pokazuju da je to najbolje rješenje. Najbolje rješenje ne znači samo u finansijskom smislu, nego se moraju uzeti u obzir cijeli niz elemenata - politička i tehnička izvedivost, pitanje zaštite okoliša itd.", rekla je ministrica Pusić nakon razgovora s povjernikom Hahnom.

Ministrica Pusić je dodala da je sredstva za izradu te studije moguće osigurati iz pretpristupnog fonda IPA i to do kraja ove godine. "Nadam se da do kraja godine možemo izići sa studijom jer tu ne počinjemo iz početka. Ta studija ne treba uzeti u obzir samo izgradnju mosta, nego i koridor kroz neumsko područje, kombinaciju koridora i trajekta, sva moguća rješenja", rekla je ministrica.

"Napravili smo važan korak otvorivši ovu mogućnost i sada je na nama da dokažemo i potkrijepimo to realnim argumentima i nadam se da ćemo u tome uspjeti", istaknula je.

Prema riječima ministrice Pusić, ideja finansiranja mosta iz evropskih fondova izazvala je veliki interes među različitim resorima unutar Komisije. Prije ovoga sastanka povjerenik je održao međuresorni sastanak s kolegama zaduženim za različita područja koja su važna za ovu temu.

"Očito je važno razgovorati ne samo s povjerenikom za regionalnu politiku, nego i s povjerenikom za proširenje, za unutarnje poslove, s dijelom Komisije koji se bavi fitosanitarnim standardima jer je to vrlo važna komponenta i to ćemo svakako učiniti", rekla je ministrica.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele, nastavila je ministrica, sazvao je za drugu polovicu septembra sastanak na kojem će se razgovorati o rješavanju sadašnjih graničnih prijelaza na ulazu i izlazu iz neumskog područja, koji moraju biti gotovi do 1. juna sljedeće godine.

"U situaciju kada nema mosta ni koridora, to se mora dovršiti do našeg ulaska u EU-u, ali to ne može biti dugoročno rješenje. To mora biti ili koridor kroz BiH na kojem nema zaustavljanja ili most, koji bi značio da se ne izlazi s hrvatskog teritorija", rekla je ministrica.

Na pitanje je li se u kontekstu pitanja povezivanja hrvatskog teritorija razgovaralo i o luci Ploče, ministrica je rekla da je to tema o kojoj će se sigurno morati razgovorati, ali danas nije bila na dnevnom redu.

U vezi s tim pitanjem, postoje stvari o kojima Hrvatska može sama odlučiti poput sudjelovanja predstavnika BiH u upravi luke Ploče, rekla je ministrica dodajući da Hrvatska u tom pitanju ima pozitivan stav.

Kada je riječ o prijevozu robe od luke do teritorija BiH kroz hrvatski teritorij, tu Hrvatska, kao članica EU-a, mora odlučivati zajedno s evropskim institucijama. Kod nekih roba, poput rasutog tereta, vjerojatno je lako postići dogovor, ali bit će jako teško, ako ne i nemoguće postići dogovor oko prijevoza životinja ili hrane, dodala je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: