BiH
0

Entitetski zakon o prebivalištu 8. aprila po hitnom postupku na sjednici NSRS-a

FENA
Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu u Republici Srpskoj po hitnom postupku će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 8. aprila.

Na današnjoj sjednici Kolegija entitetskog parlamenta ovaj zakon je uvršten u dnevni red narednog zasjedanja.

U predloženom zakonu se tvrdi da su razlozi za njegovo usvajanje sadržani "u potrebi prevazilaženja pravne praznine i trenutne situacije koja je nastala nakon nedonošenja zakona koji bi detaljnije i adekvatnije uredio predmetnu materiju na nivou BiH, kao i u činjenici da je u trenutnoj situaciji građanima Republike Srpske otežano i u nekim slučajevima onemogućeno ostvarivanje osnovnih prava, a čije ostvarivanje je uslovljeno prethodnim regulisanjem građanskog statusa.“

"Predloženim zakonom uređuje se prebivalište i boravište državljana Bosne i Hercegovine i boravište raseljenih osoba u Republici Srpskoj i omogućava sloboda izbora mjesta prebivališta, odnosno boravišta. U vezi s tim propisuje se da državljani mogu imati samo jedno prebivalište, te da je prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta, kao i adrese stanovanja obavezno", stoji u ovom entitetskom zakonu.

Osim toga, propisuje se način obrade, korištenje i prikupljanje podataka, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita ličnih podataka, te zakonom kojim se uređuje centralna evidencija i razmjena podataka.

Također, zakonom je propisana i nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova u postupku prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta državljana, kao i vođenje i održavanje evidencija, način dostavljanja podataka iz evidencija, način korištenja i obrade podataka.